Заједничко веће општина набавило школама стручну литературу и лектирну грађу

Вуковар, 12.01.2023 - Представници основних и средњих школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму добили су данас од Заједничког већа општина књиге из стручне литературе за запослене у овим образовним установама. Наслови су набављени у Републици Србији, а међу стручном литературом налазе се најновија издања Правописа српског језика, Речника српског језика, Нормативног правописа српског језика, Енциклопедије српског народа, Јеванђеља за децу и других.

- Заједничко веће општина је са овиме и са лектирама које смо раније набављали издвојило за ову намену негде око 15.000 евра. Често смо од учитеља и професора, а посебно из српског језика, чули да у школама немају Речник или Правопис па смо морали то да наручимо у Матици српској. Ми ћемо и даље у складу са нашим могућностима набављати књиге за наше ученике и раднике у школама, као и све остало што је потребно како би се настава у школама одвијала у што квалитетнијим условима – рекла је овом приликом председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.

Поред стручне литературе, представници средњих школа добили су овом приликом и лектирну грађу за своје библиотеке. На овај начин све средње школе у којима се настава одвија и на српском језику убудуће ће имати готово сву потребне лектирне наслове који су предвиђени курикулумом. Реч је о делима Симе Матавуља, Косте Трифковића, Милоша Црњанског, Бранка Ћопића, Добрице Ћосића, Данила Киша, Душана Ковачевића, као и дела савремене књижевности која су сада по први пут ушла у лектире.

Остале вести