Zajedničko veće opština nabavilo školama stručnu literaturu i lektirnu građu

Vukovar, 12.01.2023 - Predstavnici osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dobili su danas od Zajedničkog veća opština knjige iz stručne literature za zaposlene u ovim obrazovnim ustanovama. Naslovi su nabavljeni u Republici Srbiji, a među stručnom literaturom nalaze se najnovija izdanja Pravopisa srpskog jezika, Rečnika srpskog jezika, Normativnog pravopisa srpskog jezika, Enciklopedije srpskog naroda, Jevanđelja za decu i drugih.

- Zajedničko veće opština je sa ovime i sa lektirama koje smo ranije nabavljali izdvojilo za ovu namenu negde oko 15.000 evra. Često smo od učitelja i profesora, a posebno iz srpskog jezika, čuli da u školama nemaju Rečnik ili Pravopis pa smo morali to da naručimo u Matici srpskoj. Mi ćemo i dalje u skladu sa našim mogućnostima nabavljati knjige za naše učenike i radnike u školama, kao i sve ostalo što je potrebno kako bi se nastava u školama odvijala u što kvalitetnijim uslovima – rekla je ovom prilikom predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Pored stručne literature, predstavnici srednjih škola dobili su ovom prilikom i lektirnu građu za svoje biblioteke. Na ovaj način sve srednje škole u kojima se nastava odvija i na srpskom jeziku ubuduće će imati gotovo svu potrebne lektirne naslove koji su predviđeni kurikulumom. Reč je o delima Sime Matavulja, Koste Trifkovića, Miloša Crnjanskog, Branka Ćopića, Dobrice Ćosića, Danila Kiša, Dušana Kovačevića, kao i dela savremene književnosti koja su sada po prvi put ušla u lektire.

Ostale vesti