Za kapitalne investicije novih 540 hiljada evra

Vukovar, 22.11.2023 - Nakon što su u prvoj polovini 2023. godine potpisani ugovori sa opštinama kojima su dodeljena sredstva u ukupnom iznosu oko 700.000 evra za realizaciju programa kapitalnih investicija, danas su ugovore o dodeli sredstava u Zajedničkom veću opština potpisali predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i predstavnici opština i manjinskih veća na području delovanja ZVO-a. Reč je o razvojnim projektima za poboljšanje infrastrukture u opštinama i mestima u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

- Ovo je bio drugi poziv koji se odnosio na manjinska veća na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, kao i Opštinu Negoslavci koja u prošlom pozivu nije imala pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju. Iznos sredstava za ovaj poziv je oko 540.000 evra, što je za ovu godinu ukupno 1.300.000 evra za kapitalne donacije, a sve zahvaljujući našim saborskim zastupnicima, saradnji sa Vladom Republike Hrvatske i razumevanju samog premijera za potrebe nacionalnih manjina. Ovo je iznos koji je dobilo Zajedničko veće opština i koji se raspoređuje na opštine i manjinska veća na našem području delovanja – izjavio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Ugovore je danas potpisalo šest manjinskih veća, među kojima su VSNM Vukovarsko-sremske i Osječko baranjske županije, VSNM Grada Vukovara i Belog Manastira, kao i manjinska opštinska veća Darde i Jagodnjaka.

- Prvo želim da se zahvalim Zajedničkom veću opština ispred našeg manjinskog veća na dobijenim sredstvima koja ćemo iskoristiti za postavljanje javne rasvete na fudbalskom igralištu u Bolmanu. Reč je o 12.600 evra kojima će se poboljšati uslovi rada fudbalskog kluba i obogatiti sportski sadržaj na prostoru gde se uglavnom okupljaju mladi – rekla nam je predsednica Veća srpske nacionalne manjine Opštine Jagodnjak Dragana Vujaklija.

Među današnjim potpisnicima bio je i načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov, koji je naveo kako će ova opština dobijena sredstva uložiti u kupovinu etno kuće.

- Radi se o jednom autentičnom prostoru u centru Negoslavaca. Kuća datira iz 1928. godine i najviše podseća na kuće starih vojvođanskih bogatih porodica iz tog perioda, autentična je i po gradnji i po svom sadržaju. Radi se o placu koji ima oko 5000 kvadrata, kuće, okućnice i bašte. Iznos za kupovinu kuće je 25.000 evra, a ostatak od 75.000 evra ćemo iskoristiti za njenu rekonstrukciju, opremanje i obnovu. Na ovaj način želimo da dobijemo dodatni sadržaj u Negoslavcima u koji će biti uključeno i naše kulturno-umetničko društvo, VSNM Opštine Negoslavci, Udruženje žena „Negoslavčanke” i ostali korisnici sa područja opštine. Takođe, planiramo da uredimo i multumedijalnu salu koja će biti korišćena za različite programe, a početak realizacije kompletnog projekta očekujemo početkom naredne godine – pojasnio je Jeckov.

Iz Zajedničkog veća opština takođe su naveli kako u narednom periodu očekuju kapitalne donacije po rebalansu koji je ova ustanova dobila. Reč je o 330.000 evra, koji će biti podeljeni na opštine i manjinska veća u jednom pozivu.

Ostale vesti