Унапређивање сарадње између Србије и Хрватске

Вуковар, 17.6.2023 - У Вуковару је 17. јуна одржан састанак између политичких представника српског народа у Хрватској и хрватског народа у Србији на којем је потписан и заједнички закључак о унапређењу међусобне сарадње. Овај састанак је уследио након доношења Декларације о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије која је потписана 5. јануара ове године у Загребу.

– На овом састанку смо говорили о проширењу сарадње између наших организација и институција у сфери културе, образовања, заштите културне баштине, унапређења и конинуираног рада међувладиног одбора за заштиту права националних мањина као и у сфери унапређења прекограничне сарадње између Републике Хрватске и Републике Србије. У ту сврху потписали смо закључак на основу којег ћемо деловати како и на који начин постићи ове циљеве које сам истакао – рекао је председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац који је уједно изразио и задовољство тренутним међусобним односима.

Поред Пуповца као председника SDSS-a поменути закључак са српске стране потписали су и Драгана Јецков као заменица председника Српског народног већа и Дејан Дракулић испред Заједничког већа општина, те са хрватске стране председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов и председница Хрватског националног већа Јасна Војнић.

Након вуковарског састанка, у Бијелом Брду је одиграна и пријатељска утакмица између фудбалских репрезентација Срба из Хрватске и Хрвата из Србије.

Остале вести