Unapređivanje saradnje između Srbije i Hrvatske

Vukovar, 17.6.2023 - U Vukovaru je 17. juna održan sastanak između političkih predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj i hrvatskog naroda u Srbiji na kojem je potpisan i zajednički zaključak o unapređenju međusobne saradnje. Ovaj sastanak je usledio nakon donošenja Deklaracije o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koja je potpisana 5. januara ove godine u Zagrebu.

– Na ovom sastanku smo govorili o proširenju saradnje između naših organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, unapređenja i koninuiranog rada međuvladinog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina kao i u sferi unapređenja prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije. U tu svrhu potpisali smo zaključak na osnovu kojeg ćemo delovati kako i na koji način postići ove ciljeve koje sam istakao – rekao je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac koji je ujedno izrazio i zadovoljstvo trenutnim međusobnim odnosima.

Pored Pupovca kao predsednika SDSS-a pomenuti zaključak sa srpske strane potpisali su i Dragana Jeckov kao zamenica predsednika Srpskog narodnog veća i Dejan Drakulić ispred Zajedničkog veća opština, te sa hrvatske strane predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić.

Nakon vukovarskog sastanka, u Bijelom Brdu je odigrana i prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Ostale vesti