U Vukovaru zaigralo 300 folkloraša

Vukovar, 25.11.2023 - U sportskoj dvorani Osnovne škole „Dragutin Tadijanović” u Vukovaru 25. novembra okupili su se čuvari tradicije i kulture srpskog naroda sa područja delovanja Zajedničkog veća opština i po 13. put na ovom okupljanju prikazali ono što su radili i naučili tokom čitave godine.

- Smotra folklora Zajedničkog veća opština održava se s ciljem da se promoviše rad kulturno-umetničkih društava sa prostora delovanja ZVO-a. To je vid očuvanja našeg kulturnog nasleđa, a večeras ćemo imati priliku da vidimo igre sa svih etničkih prostora sa kojih Srbi dolaze – rekao je ispred organizatora predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Ovogodišnja smotra okupila je 14 kulturno-umetničkih društava iz Vukovara, Bobote, Borova, Dalja, Bršadina, Silaša, Trpinje, Ostrova, Negoslavaca i Belog Manastira. Velikim aplauzom takođe su nagrađeni i stariji članovi kulturno-umetničkog društva „Ljubomir Ratić Bubo” iz Vere, koji su se nakon nekoliko godina pauze ponovo okupili, nastavili sa radom i predstavili publici.

- Želja i čast nam je opet zaigrati na bilo kojoj sceni. Okupili smo se u velikom broju, dosta starih igrača se vratilo, ali imamo i podmladak na šta smo posebno ponosni. Nadamo se napretku, poboljšanju i da ćemo da nastavimo ovakvim tempom koji smo do sada imali. Večeras nastupamo sa osam parova, dakle nas 16 će na sceni izvesti Srpske igre sa Kosova. Planiramo da nastavimo dalje sa radom, iako ćemo uzeti pauzu u decembru, ali početkom sledeće godine odmah nastavljamo sa radom i nadamo se što većem broju koncerata. U planu nam je i da budemo organizatori jedne do dve smotre u našem selu, kako bi vratili stari sjaj i zahvalili našoj publici što je uvek uz nas – kaže umetnički-rukovodilac KUD-a „Ljubomir Ratić Bubo” Bojan Maslarević.

Smotra nije bila takmičarskog karaktera, ali pokreti folkloraša praćeni su okom stručnog konsultanta čiji je zadatak bio da proceni kvalitet prisutnih folklornih grupa, ali i ukaže da mogućnost napretka.

- Večeras ću analizitari sve programe i kroz jednu dobru priču da ih upoznam sa mogućnostima napretka rada, koje su to korisne sugestije i saveti da mogu da poboljšaju rad i takođe, da im ukažem na nešto ako ne rade dobro da to isprave ili eliminištu. Dakle, trudiću se da pre svega savetodavno delujem, jer to i jeste moj zadatak. Mnogo volim kada tako radimo, jer raditi savetodavno zapravo i jeste najveći izazov, a sa druge strane daje i najlepše rezultate – rekla je stručni konsultant Dajana Kostić. Ovom prilikom kulturno-umetnička društva sa područja delovanja Zajednićkog veća opština Vukovar prikazali su samo jedan deo bogatstva srpske narodne tradicije i svojih repertoara, a sve to uz pokroviteljstvo Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vesti