U Srpskom kulturnom centru u Vukovaru obeležen državni praznik Republike Srbije Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Vukovar, 15.9.2022 - Srpski kulturni centar iz Vukovara obeležio je 15. septembra Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Gostima se u sali SKC-a najpre obratio Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić koji je objasnio u čemu je značaj ovog praznika koji se proslavlja 15. septembra na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front koji je označio konačno oslobođenje Srbije od austrougarske okupacije. Kraće predavanje o značaju ovog praznika i istorijskom kontekstu nastanka srpske zastave kao simbola srpske državnosti održao je istoričar i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Svečanosti u SKC-u prisustvovali su gosti iz društveno-političkog života srpskog naroda sa istoka Republike Hrvatske kao i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na čelu sa osečkobaranjskim episkopom Heruvimom.

Ostale vesti