Tragom prošlosti – Prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama

Vukovar, 17.03.2023 - U Zajedničkom veću opština Vukovar upriličena je promocija nove publikacije ZVO-a Tragom prošlosti - prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama. Publikacija starih razglednica i magneti predstavljeni su kao deo obeležavanja 25. godina delovanja i rada ove ustanove.

- Kroz ove fotografije i prikaz života ljudi na razglednicama može se shvatiti kontekst u kome su naši preci živeli. Za nas je to izuzetno važno i upravo smo povodom 25 godina Zajedničkog veća opština hteli da damo doprinos našoj zajednici i pokažemo našim mladima da smo ovde od ranijih vremena jer ni na jednoj stranici, pogotovo na stranici grada Vukovara ne možete naći ništa o tradiciji i životu Srba na ovom području, osim onih nekih koji se tiču zadnjih dešavanja – izjavio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

U novoj publikaciji ZVO-a prikazano je 48 starih razglednica, odnosno reizdanja, koja su upravo sa prostora delovanja ZVO-a. Na samim izdanjima našla su se reizdanja razglednica koja se odnose najviše na Vukovar, Osijek, Dalj i niz drugih mesta poput Bobote i Bolmana za koje možda i ne bi očekivali da imaju razglednice.

Urednik publikacije je predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić, a izdana je pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vesti