Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije osečkopoljske i baranjske u Srpskom domu

Vukovar, 28.01.2024 - Srpska pravoslavna crkva i škole u kojoj učenici pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu 27. januara proslavili su Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Tim povodom u Srpskom domu u nedelju, 28. januara održana je centralna Svetosavska akademija Eparhije osečkopoljske i baranjske. Njegovo Prosveštenstvo Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim obratio se mnogobrojnim prisutnim predstavnicima verskog, političkog i društvenog života srpskog naroda sa istoka Republike Hrvatske.

- Svake godine kada proslavljamo ime Prvog Arhiepiskopa srpskog Svetog Savu, sećamo se i nanovo obnavljamo svoјu postoјanost i našu svetosavsku opredeljenost. Njegova ličnost јe uvek u biću našeg naroda određivala smer i pravac u kome se kao narod trebamo kretati, a taј put nam јe svima јasan i eseciјalan. Vera, nada i ljubav to јe lepota Svetosavlja, a sveti apostol Pavle posebno nam ističe: od njih naјveća јe ljubav! Prema tome neka nam ljubav uvek bude imperativ života, da njom opraštamo јedni drugima sagrešenja i da se na taј način saobražavamo sa Hristom koјi јe Put, Istina i Život - kaže episkop Heruvim.


U svečanom programu učestvovali su Akademski vokalni kvartet Avia Arhangeli, profesori sa Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu Slobodan Beštić i Biljana Đurović, te mlade dramske snage Jovana Trošić, Jana Salamadić, Nikola Trošić i Mihajlo Rakočević. Dok je ovogodišnju svetosavsku besedu održao Nemanja Milinović.

- Molimo se Svetom Savi, brižnom zaštitniku roda našeg, da nam pomogne i da nas prosveti, da nas čuva i da nas vodi snagom svoјih svetih molitava. Ovaј Svetitelj јe činio mnoga čuda i danas čini, zavisno od naše vere. Da osetimo da nas Bog voli kroz svoјe Svete i poziva da u svako vreme na svakome mestu, osvećuјemo vreme i mesto u kome živimo, da osvetimo naše živote u slavu Božiјu i na spasenje naše - istakao je u svojoj besedi teolog.


Ispred Zajeničkog veća opština pomenutoj svečanosti prisustvovao je predsednik Dejan Drakulić, potpredsednik ZVO-a i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić, sekretar ZVO-a Vinko Lazić, predsednica Odbora za obrazovanje u ZVO-u Milica Stojanović, predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljko Maksić i predsednik Odbora za ljudska prava u ZVO-u Ljubomir Ajduković.

Ostale vesti