Svečana akademija povodom Dana državnosti Republike Srbije

Vukovar, 16.02.2024 - Povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije 16. februara održana je svečana akademija u organizaciji Zajedničkog veća opština, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru i Srpskog doma uz pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Dan državnosti Srbije - Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav. Ovom prilikom konzul žerana Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović požele je dobrodošlicu i obratio se svim prisutnima.

- Pripremajući ovu proslavu na inicijativu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije želeli smo kao što plaka današnje akademije prezentuje jedinstvo srpskih dinastija Karađorđević i Obrenović objedinjenih oko simbola državotvornosti Srbije i da današnju svečanu akademiju zajednički pripremimo u jedinstvu sa srpskim institucijama sa ovih prostora sa Srpskim domom i Zajedničkim većem opština, ali i sa svim ostalim organizacijama sa kojim planiramo nove vidove saradnje. Dragi sunarodnici čuvajte Zajedničko veće opština i druge institucije kao svoje domove, svakodnevno se prisetite našeg naroda na Kosovu i Metohiji i imajte na umu da oni pravo na izgradnju institucija sa radošću isčekuju - istakao je konzul Republike Srbije u Vukovaru.

U daljnjem programu svečane akademije besedu je održao predstavnik Ureda za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova Republike Srbije Đorđe Aleksić. Takođe u programu učestvovalo je i Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, dok se pesmama sa Balkana i Evrope predstavio trio pod nazivom „Neda Nikolić“ iz Beograda u sastavu klavir Nemanja Nikolić, bas gitara Aleksandar Petrović i frula Neda Nikolić. Zatim je poznati dramski umetnik Aleksandar Dunjić, glumac Pozorišta na terazijama u Beogradu izveo monodramu „Miloš Veliki – Knjaz Serpski“. Ova svečana akademija koju su pripremili umetnici iz Republike Srbije poklonjena je đacima vukovarskih srednjih škola, koji su prisustvovali ovoj svečanoj manifestaciji. Takođe, prisutni su bili Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim, predsednik Glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Milan Vukelić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar, zamenici župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić i Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović, također prisutni su bili i načelnici opština, sveštenici, predstavnici srpskih manjinskih veća, obrazovnih ustanova, medija, kulturnih i drugih udruženja iz Vukovara i okoline.

Ostale vesti