Srpski dom organizovao predstavu za đake povodom Svetskog dana oralnog zdravlja

Vukovar, 19.03.2024 - Uoči 20. marta, Svetskog dana oralnog zdravlja, Srpski dom јe organizovao predstavu za đake osnovnih škola od prvih do četvrtih razreda koјi nastavu pohađaјu na srpskom јeziku i ćiriličnom pismu. Predstava "Ne dozvoli da te zub zaboli" јe edukativnog karaktera i na zabavan i poučan način ukazuјe deci na važnost zdrave ishrane, pravilnog pranja zubi i oralne higiјene. Takođe, kako je predstava interaktivnog tipa deca su imala priliku da aktivno učestvuјu u istoj.

- Srpski dom u saradnji sa Edukativnim teatrom Subotica pripremio je za decu razredne nastave edukativnu pozorišnu predstavu „Ne dozvoli da te zub zaboli“. Predstava je veoma poučna, edukativna, te je vezana za Svetski dan oralne higijene. Ono što je veoma važno istaći u ovom trenutku jeste činjenica da Srpski dom sa Zajedničkim većem opština, predsednikom Dejanom Drakulićem i našim zamenikom gradonačelnika Srđanom Kolarom na razne načine vodi brigu o deci svih uzrasta, ovom prilikom se radi o razrednoj nastavi svih osnovnih gradskih i seoskih škola. Zaista nam je važna podrška koju pružamo našem obrazovnom sektoru, školovanju po modelu A. Sve vreme smo posvećeni i nastavićemo da radimo, kako Srpski dom, tako i Zajedničko veće opština i svi oni relevantni koji su sa nama u svemu tome – izjavio je predsednik Srpskog doma Nebojša Vidović.

Edukativni teatar iz Subotice bavi se izvođenjem i produkcijom predstava, te edukacijom najmlađih kroz dečije predstave. Teatar sarađuje sa glumcima Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih iz Novog Sada.

- Došli smo na poziv Nebojše Vidovića i njegovih saradnika sa jednom edukativnom predstavom „Ne dozvoli da te zub zaboli“, a Srpski dom je okupio sve osnovne škole, odnosno decu razredne nastave, kako u Vukovaru, tako i u okolini. Predstavu će pogledati oko 600 đaka u tri termina. Edukativni Teatar iz Subotice trenutno ima 10 predstava na repertoaru, većinom se obrađuju životne teme, ljubav, godišnja doba, saobraćaj. Takođe, imamo kombinaciju lutke i živog igranja, po čemu smo i poznati, jer radimo i lutkarske predstave, malo ko se upušta u to, ipak sa lutkama ne može da radi bilo ko, već samo ljudi koji su učeni za to. Istakao bi da je ovo naš prvi dolazak u Hrvatsku, nadam se da nije i poslednji - izjavio je producent predstave Ninoslav Mičić.

Scenografija koja predstavlja zube koji se u zavisnosti od toka priče kvare i popravljaju na slikovit način deci opisuje sve ono što se dešava i što bi se moglo desiti kada su njihovi zubi u pitanju. Da bi pozorišna igra bila što zanimljivija i da bi se izbegla puka ilustracija i suvoparna edukacija uvode se i dva karijesa, kao likovi. Oni upotpunjuju priču, daju joj duhovitost, razigranost, raspevanost i šarolikost pozorišnog izraza.

- Predstava je dosta šarolika, kao i naši kostimi. Prvo se upoznajemo sa decom, radimo neki uvodni bonton, a posle kolega i ja igramo karijese. Za animaciju dece potrebno je iskustvo i puno energije, sa decom nema laži, nema predaje, ako niste uložili, nećete ništa dobiti. Iskustvo je u stvari najvažnije, da se zna koja je mera koliko deci možemo da damo prostora da interaktivni budu sa nama. Jako je važno da deca osete da su deo toga. Desi se i nepredviđena okolnost, na to smo naviknuti, tako nas uče na akademijama. Svaka nepredviđena aktivnost dece ili publike dešava se i ona mora da se uzme u obzir. Često je važno da budemo ovde, sada i u trenutku, te da odreagujemo onako kako mislimo da trebamo. Sve predstave koje radimo imaju više nivoa, odnosno namenjena su mlađoj deci, ali i starijoj, te radimo na tome da se i vaspitačice zabave, tako da nam je ta višeslojnost važna, kako bi mogli da zadovoljimo veći broj publike. Trudimo se da imamo širi pristup publici – zaključio je Stefan Beronja, jedan od glumaca koji učestvuju u pomenutoj pozorišnoj predstavi.

Ispred Zajedničkog veća opština prisutni su bili predsednik Dejan Drakulić i viši stručni saradnik za obrazovanje Maja Kosić.

Ostale vesti