Srpska deca iz Vukovara i okoline posetila Beograd

Beograd, 22.7.2022 - U pratnji svojih veroučitelja, predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića i organizatorke putovanja, narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije Sanje Lakić, 40 dece iz Osnovnih škola iz Dalja, Bijelog Brda, Tenje, Bršadina i Vukovara imalo je priliku da bolje upoznaju glavni grad Srbije.

Osnovnoškolci su prvo posetili Ministarstvo omladine i sporta koje se nalazi u čuvenoj Palati Srbija. Tamo ih je dočekao ministar i slavni vaterpolista Vanja Udovičić koji je u ugodnom razgovoru deci približio važnost bavljenja sportom, kao i čuvanja srpskog jezika, kulture i istorije.

Nakon obilaska Palate Srbija deca sa istoka Hrvatske uputila su se u Hram Svetog Save na Vračaru gde ih je dočekao patrijarh Porfirije koji je naglasio da je upravo Hram Svetog Save centar i srce svih pravoslavnih Srba gde god da žive. Tom prilikom Njegova svetost poželeo je posebnu dobrodošlicu srpskoj deci iz Hrvatske ukazujući na važnost jedinstva i sloge svih pravoslavnih Srba širom sveta naglasivši kako je hram zidan kao zavetni hram srpskoga naroda, što je već u samoj nameri da se zida hram, kada se ona rodila, bilo jasno da svi pravoslavni Srbi gde god da žive od Severnog do Južnog pola, od istoka do zapada imaju svoje izvorište u ovom hramu.

Budući da je 22. jul i rođendan patrijarha Porfirija, deca su na kraju govora uručila prigodne poklone Njegovoj svetosti, te se uputila na zajednički ručak. Bila je ovo prilika, na radost svih pravoslavnih stanovnika istočne Hrvatske, da patrijarh Porfirije najavi svoj dolazak u oktobru u Vukovar gde će biti osvećenje Hrama svetog Oca Nikolaja i Srpskog doma.

Posle ručka usledio je obilazak Muzeja Nikole Tesle, čuvenog naučnika i najvećeg izumitelja u istoriji tehnološkog razvoja čovečanstva. Tokom boravka u Beogradu deca su imala priliku da se upoznaju sa istorijom svoga naroda, kulturom i jezikom, ali i brojnim znamenitostima. Zajedničko veće opština Vukovar je do sada dosta puta organizovalo izlete za decu vrtićke dobi, kao i osnovne i srednje škole, što dokazuje da srpska zajednica sa istoka Hrvatske želi što bolje odnose sa svojom matičnom državom učeći svoju decu istome.

Ostale vesti