Slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije

Vukovar, 26.02.2024 - Osvećenjem i sečenjem slavskog kolača u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Mohovu te svečanim programom u Srpskom domu Vukovar, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije 26. februara obeležilo je krsnu slavu, svetog Simeona Mirotočivog. Predsednik Veća Svetislav Mikerević obratio se prisutnima i istakao ulogu i najznačajnije programe koje Veće realizuje. Već tradicionalno, dodeljene su i nagrade istaknutim pojedincima i kolektivima. Pohvalnica je uručena studentkinji druge godine rehabilitacijske edukacije u Osijeku Sanji Brocić za istaknute rezultate u oblasti obrazovanja, kulturno-umetničkog rada i sporta. Plaketa je uručena SKD „Prosvjeta” iz Zagreba za dugogodišnji doprinos u očuvanju i promovisanju srpske kulture, dok je Povelja uručena Dragani Bošnjak za dugogodišnji novinarski rad i rukovodeću funkciju u radio Borovo. Značajnu ulogu u radu ovog županijskog manjinskog veća ima i Zajedničko veće opština Vukovar, tako je upravo kum ovogodišnje slave bio predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

– Velika mi je to čast i zadovoljstvo, verujem da ćemo zajedničkim trudom i radom doprineti još jačem i boljem položaju naše zajednice i jačanju kulturnog, verskog, jezičkog i nacionalnog identiteta Srba na ovom prostoru. Zajedničko veće opština predvidelo je, i za naredni period, značajna sredstva za razvoj i očuvanje kulture, identiteta, jezika i pisma. Nadam se da ćemo nastaviti ovu dobru saradnju koja je do sada postojala, ali i da ćemo je proširiti i pojačati sa novim programima na zadovoljstvo svih pripadnika naše zajednice – istakao je predsednik ZVO-a.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su članovi Dečijeg hora Sanjalice, pobednici konkursa Deca pesnici roda svoga i tamburaški sastav Dunavske zore.

Ostale vesti