Sećanje na žrtve Oluje

Vukovar, 03.08.2023 - Molitvena sećanja održavaju se širom Hrvatske pa tako i u Vukovaru gde je najpre u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja održan parastos koji je služio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenstva ove eparhije. Nakon toga je u obližnjem Srpskom domu pročitana izjava sećanja SNV-a.

Uz VSNM Vukovarsko-sremske županije ovogodišnji organizator skupa bilo je i Zajedničko veće opština.

– Ranijih godina je izjava sećanja čitana u Zajedničkom veću opština i svake godine pružamo podršku i SNV-u i županijskom veću srpske nacionalne manjine te na taj način dokazujemo jedinstvo srpskih institucija u celini. Mi pre svega treba da budemo jedinstveni u prisećanju na našu nastradalu braću i sestre, a na taj način da pošaljemo poruku da su svi ljudi jedno u Hristu te da su svi ratovi nepotrebni i mi ne želimo da se takve stvari ponavljaju – ističe predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Vojna akcija Oluja na područjima Like, Dalmacije, Banije i Korduna započela je 4. avgusta 1995. godine. Za sobom je ostavila nekoliko stotina ubijenih civila, više od 22 hiljade zapaljenih kuća te više od 150 hiljada izbeglih od kojih se većina nikad nije vratila.

Ostale vesti