Proslavljen Dan ZVO-a

DAn ZVO-a

Osnovano pre 25 godina, na osnovu Erdutskog sporazuma, kao institucija koja treba da štiti prava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, njen nacionalni, verski i kulturni identitet Zajedničko veće opština i danas je posvećeno istim tim ciljevima i ne samo tome. Ova institucija danas je posvećena i ekonomskom razvoju zajednice. Tim povodom na svečanosti održanoj u vukovarskom parohijskom domu njen predsednik, Dejan Drakulić, upoznao je prisutne sa zadacima i ulogom Zajedničkog veća opština.

Skupu su se između ostalih obratili i generalni sekretar Srpskog narodnog veća iz Zagreba Aleksandar Milošević, direktor kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri i sin prvog predsednika ZVO-a pokojnog Miloša Vojnovića, Nebojša Vojnović. Svi oni istakli su važnost i ulogu ZVO-a u očuvanju nacionanog, kulturnog i verskog identiteta Srba u Hrvatskoj.

Proslavu Dana ZVO-a svojim prisustvom uveličali su brojni gosti, kako iz Hrvatske tako i iz susedne Republike Srbije, a sem pomenutih bili su tu predsednik Glavne skupštine SDSS-a i učesnik mirne reintegracije Vojislav Stanimirović, pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, otpravnik poslova Ambasade RS Davor Trkulja, Generalni konzul RS u Vukovaru Aleksandar Nakić, konzul RS u Vukovaru Ljudmila Ostojić, načelnici južnobačkog, mačvanskog i zapadnobačkog okruga Milan Novaković, Vladan Krasavac i Goran Novaković, zamenici vukovarsko-sremskog i osječko-baranjskog župana Srđan Jeremić i Radomir Čvarković, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, izaslanik gradonačelnika Novog Sada Siniša Kresojević, izaslanik gradonačelnika Subotice Srđan Samardžić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, zamenica gradonačelnika Belog Manastira Svetlana Žarković, načelnici opština u sastavu ZVO-a Zoran Baćanović, Dragan Zorić, Dušan Jeckov, Tihomir Kolarević i Danijela Mlinarević i mnogi drugi.

Proslavu Dana ZVO-a svojim nastupom ulepšali su i Javorčići, odnosno najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor koji su svojim pevačkim umećem oduševili sve prisutne na svečanosti.

Dan ZVO-a Miloš Vojnović

Obeležavanje dana ZVO-a započelo je okupljanjem na Novom vukovarskom groblju gde su na grobu Miloša Vojnovića zaposleni u ovoj instituciji uz članove porodice položili cveće i, zapalili sveće i odali počast prvom predsedniku ZVO-a

Ostale vesti