Promocija novog izdanja ZVO-a „Tragom prošlosti“

Vukovar, 23.02.2024 - U Srpskom kulturnom centru 23. februara održana je promocija novog izdanja Zajedničkog veća opština Vukovar „Tragom prošlosti – Prošlost Srba, istične Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama“. Publikacija starih razglednica i magneta sa njihovim motivima predstavljeni su u martu prošle godine u Vukovaru kao deo obeležavanja 25. godišnjice delovanja i rada Zajedničkog veća opština, a nekoliko meseci kasnije, pomenuta publikacija predstavljena je i baranjskoj publici u Belom Manastiru. Govornici na ovoj promociji su bili predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić kao autor izdanja.

- Projekat tragom prošlosti je započet prošle godine kada smo objavili 48 reizdanja razglednica koje se odnose na srpsku zajednicu, a sami motivi su sa prostora delovanja ZVO-a. Ovaj način dolaska do publike, odnosno do onih koji se zanimaju za prošlost Srba u ovome kraju, pokazao se kao veoma zanimljiv i prodoran, međutim videli smo da bi to mogli napraviti na još jedan zanimljiviji način, pa smo došli na ideju da to napravimo u obliku puzli. Uz sve puzle priložili smo kratak istorijat građevine koja se nalazi na izdanju, odnosno na samom motivu puzli, kako bi oni koji su zainteresovani, koji dođu do ovoga izdanja mogu naučiti o svojoj prošlost, odnosno o prošlosti svojih predaka – izjavio je autor pomenutog izdanja.

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić istakao je važnost inovacija u srpskoj zajednici i najavio je nove projekte koji će biti realizovani u narednom periodu.

- Zajedničko veće opština se trudi da kroz različite medije približi široj publici identitet naše zajednice, ono što je naša kultura i baština. Obično naše ustanove prati određena publika, a nama je cilj da to proširimo kroz organizaciju programa. I upravo je za nas izuzetno važno da kroz drugu vrstu medija kao što su puzle, nešto što nije uobičajeno, približimo našu istoriju ostalima, ne samo pripadnicima srpske zajednice, nego i većinskom stanovništvu i ostalim građanima – rekao je predsednik ZVO-a.

Ostale vesti