Promocija knjige „U sazvežđu Orfelina“ Borivoja Čalića

Vukovar, 01.03.2024 - Predstavljanje knjige „U sazvežđu Orfelina“ vukovarskog istoričara Borivoja Čalića održano je 1. marta u Srpskom domu. Zaharije Orfelin (Vukovar, 1726 – Novi Sad, 1785) jedan je od najznačajnijih srpskih ličnosti iz područja književnosti i umetnosti u 18. veku. Orfelin je svojim bogatim i raznolikim delom dosegao visoke domete i na jedinstven način ispunio čitavo jedno doba srpske kulture u posebnom, delikatnom i odsudnom vremenu kada je ta kultura i njegovom velikom zaslugom, pravila svoje prve moderne korake i hvatala dah sa dostignućima suvremenog doba. Predavanje je održao vukovarski istoričar i bibliotekar, te autor pomenute knjige Borivoj Čalić koji već godinama istražuje lik i delo ovog znamenitog Vukovarca, te je jedan od njegovih velikih poznavalaca.

- Orfelin jeste među najznačajnijim stvaraocima kojeg su Srbi ikad imali, zaduživši svojim delom podjednako i književnost i likovnu umetnost, ali i druge oblasti duhovnog i društvenog života. Njegova obimna i raznolika delatnost predstavlja najviše domete srpske kulture tog vremena. Još uvek traje otkrivanje i tumačenje onoga što je radio i uradio, taj opus neprestalno poziva na nova i podstizajna razmišljanja – istakao je Čalić.

Na promocije knjige takođe govorili su i načelnik Bibliografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije Žarko Vojnović, pesnik Đorđe Nešić i Glavni urednik SKD "Prosvjeta" Čedomir Višnjić.

- Danas gotovo da nema nikoga ko o Orfelinu zna više od Čalića, a znati mnogo o Orfelinu neizostavno znači znati mnogo i o svemu što je Orfelina okruživalo i sa čime je dolazio ili mogao doći u dodir – rekao je Vojnović.

Koliko je značajno delo samog Orfelina, toliko je velik trud Borivoja Čalića u prikupljanju, beleženju i objavljivanju crtica iz života i dela kako samog Zaharija Orfelina, tako i kulturne prošlosti Vukovara i vukovarskog kraja.
Promociji su prisustvovali Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim, konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović, direktor Srpskog doma Nebojša Vidović i predstavnici Zajedničkog veća opština Vukovar predsednik Dejan Drakulić, sekretar Vinko Lazić, predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović i predsednik Odbora za kulturu i sport Veljko Maksić.

Ostale vesti