Projekat „Nasleđe predaka“

Projekat „Nasleđe predaka“ pokrenut je s idejom da se popularizuju narodni običaji srpskog naroda sa prostora zapadnog Srema. Kako su ti običaji deo nematerijalne kulturne baštine njihova opstojnost temelji se na negovanju i održavanju. Izloženi svakodnevnoj pretnji zaborava i nestanka, njihovo očuvanje postaje izazov u trci s vremenom. Iz dana u dan, sve je manje onih koji su bili akteri određenih običaja ili onih koji ih se barem sećaju. Taj teret s kojim se istraživači susreću zadaje obavezu Zajedničkom veću opština Vukovar da dâ svoj doprinos u zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Taj doprinos ogledaće se i kroz izložbu „Nasleđe predaka – svatovski običaji zapadnog Srema u slici i reči“. Prezentovanje narodnih običaja Srba zapadnog Srema u obliku izložbe je završna faza daleko zahtevnijeg posla. Izložbi je prethodilo istraživanje koje je uglavnom bilo usmereno na sećanja sagovornika i traženje odgovora u porodičnim albumima.

Prva etapa projekta „Nasleđe predaka“ usmerena je na istraživanje i prezentovanje svatovskih običaja Srba u zapadnom Sremu. Postavka izložbe temeljena je na usmenim kazivanjima ispitanika, te na prikupljenim fotografijama do kojih je autor izložbe terenskim radom uspeo da dođe. Ona predstavlja skup informacija iz nekoliko mesta zapadnog Srema: Bobote, Borova, Bršadina, Vere, Mohova, Negoslavaca, Orolika, Ostrova, Pačetina i Trpinje. Bez obzira na brojnost mesta iz kojih potiču podaci, izložba je nedorečena. Ko zna koliko se informacija krije po porodičnim albumima ili u sećanju samih meštana zapadnog Srema? Zbog toga izložba „Nasleđe predaka – svatovski običaji zapadnog Srema u slici i reči“ predstavlja i apel posetiocima da daju svoj doprinos očuvanju kulturnog nasleđa zapadnog Srema, bilo kroz ustupanje fotografija ili usmeravanjem istraživača na pojedine običaje.

Realizacija projekta „Nasleđe predaka“ ne bi bila moguća bez finansijske podrške Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji su prepoznali vrednost navedene ideje, dok se postavka izložbe temelji na saradnji autora sa mnoštvom pojedinaca i institucija.

Otvaranje izložbe je planirano za petak 22. decembar 2023. godine u 18 časova u Srpskom domu (Europske unije 5, Vukovar).

Katalog izložbe možete pogledati u prilogu ove objave.

Ostale vesti