Profesori boravili u Srbiji

Ministarstvo nauke i obrazovanje i ove je godine finansiralo studijsko putovanje profesora koji predaju u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Profesori srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta koji predaju u školama Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije boravili, u periodu od 1. do 3. jula, u jugozapadnoj Srbiji. Ukupno 25 profesora koji nastavu provode na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu odnosno po modelu „A”  proveli su u matičnoj državi tri sadržajno bogata dana, a zahvaljujući programu koji finansira Ministarstvo nauke i obrazovanja, a sufinansira Zajedničko veće opština.

Profesori boravili u Srbiji

- Što se tiče profesora i učitelja srpskog jezika i književnosti dali smo prednost onima koji su učestvovali u snimanju video časova za nastavu na daljinu. Mislim da je ovo peti put da Ministarstvo finansira ovakve projekte, putovali su profesori i u Tršić na seminar srpskog jezika i književnosti, dva puta u Srbiju zatim i po republici Hrvatskoj u manastir Krka. Prošle godine zbog korone nismo uspeli da realizujemo ovo putovanje te smo Ministarstvu vratili novac koji smo dobili za projekat. Ovaj put u realizaciju smo krenuli ranije i svi su jako zadovoljni, putovanje je bilo sadržajno, puno toga su doživeli i kažu da je korist nemerljiva kako za one koji su putovali i za nastavu tako i za učenike kao krajnje korisnike – rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Profesori boravili u Srbiji

Trodnevno studijsko putovanje realizovano je zahvaljujući programu Ministarstva nauke i obrazovanja namenjenom nacionalnim manjinama, a na koji uspešno svake godine aplicira Zajedničko veće opština. Ovogodišnji projekat napisao je profesor Novica Gajić te su tokom boravka u Srbiji organizovane i edukacije. Profesori su prisustvovali predavanjima iz istorije, književnosti, likovne i muzičke umetnosti. Osim edukacija koje će sigurno pozitivno uticati na predavačke veštine profesori su obišli manastire Mileševo i Studenica te posetili Novi Pazar, Višegrad i Taru.

Ostale vesti