Potpisivanje ugovora za dodelu finansijskih sredstava za kapitalne donacije

Vukovar, 04.04.2024 - U Zajedničkom veću opština 4. aprila potpisali su ugovore o dodeli finansijskih sredstava za kapitalne donacije predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i načelnici opština, te predstavnici manjinskih veća Vukovarsko-sremske županije. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i kandidatkinja SDSS-a za izbore zastupnika u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov.

- Danas su dodeljeni ugovori za kapitalne investicije Zajedničkog veća opština koje su osigurane preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Svakako su u pitanju značajna sredstva i projekti koji su u tim sredinama neophodni i prepoznati kao potrebni, naravno, svrsi shodni. Međutim, ono što isto treba reći da se sve teže realizuju projekti kada su u pitanju potrebe srpske zajednice. Nakon parlamentarnih izbora jedna od narednih aktivnosti Kluba zastupnika SDSS-a sigurno će biti i urđivanje pravila, jer ta pravila ipak trebaju da budu životnija i da omoguće realizovanje onih potreba koje zaista postoje, a ne da to bude jedan strogo službenički i formalni odnos. Ne može se dogoditi da obrazovanje na jeziku i pismu manjine bude nešto što nije prihvatljivo i opravdano, isto tako socijalne usluge, sportska događanja, finansiranje udruženja, sve to čini jednu manjinsku zajednicu itekako životnom. U narednom periodu intenzivnije ćemo se posvetiti rasterećenju uslova za realizaciju projekata, jer na nama je da ta sredstva budu upotrebljena na najbolji mogući način – istakla je Dragana Jeckov.

Ugovore o dodeli kapitalnih sredstava potpisale su tri opštine, među kojima su Opština Borovo, Opština Negoslavci i Opština Markušica, te veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Vukovarsko-sremske županije.

- Opština Borovo potpisala je ugovor sa Zajedničkim većem opština za kapitalni projekat izgradnje stadiona Fudbalskog kluba „Sloga“ Borovo, odnosno zgrade sa svlačionicama, tribinama, sportskim centrom i svim pratećim sadržajem koji se nalaze na tom objektu. Ovo je već drugi put da ZVO i Opština Borovo potpisuju ugovor za ovaj projekat koji je u vrednosti 945 000 eura. Sada smo na polovini izgradnje i očekujemo u narednoj godini završetak projekta – izjavio je načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić još jednom je istakao značaj koji ova sredstva predstavljaju za opštine i manjinska veća na ovom području.

- Ove godine Zajedničko veće opština je od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnh manjina Vlade Republike Hrvatske dobilo milion i 840 hiljada eura, od navedenog iznosa 483 hiljade eura odnosi se na programe i aktivnosti koje će realizovati Zajedničko veće opština direktno, ostatak novca biće dodeljen opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom i manjinskim većima sa područja delovanja ZVO-a. Prilagodili smo se uslovima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nastojaćemo da sve projekte zajedno sa našim partnerima realizujemo u korist naših građana, kako bi poboljšali uslove života i povećali sadržaj koji se nudi našoj zajednici. Raduje me činjenica da je dosta projekata pripremljeno i da naša zajednica ima u šta ulagati, znači da su ljudi kreativni, ali isto tako, možemo reći da to možda i nije dobro, s obzirom da infrastruktura nije toliko razvijena u našoj sredini, te imamo i te vrste projekata. Danas su potpisani ugovori za Vukovarsko-sremsku županiju u iznosu 712 242 eura, ostatak novca biće dodeljen sutra opštinama Jagodnjak, Erdut i Šodolovci, te manjinskim većima sa područja Osječko-baranjske županije. Odlučili smo ovaj put da razdvojimo potpisivanje ugovora u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, želeli smo da istaknemo i Baranju kao deo naše zajednice, te da iskažemo pažnju i dokažemo da smo uz njih i da su oni za nas izuzetno važni – zaključio je Drakulić.

Drugog dana, 5. aprila, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić potpisao je ugovore o dodeli finansijskih sredstava za kapitalne donacije sa načelnicima opština i predstavnicima manjinskih veća Osječko-baranjske županije. Prisutnima su se obratini i kandidati SDSS-a na parlamentarnim izborima Dragana Jeckov i njen zamenik Jugoslav Vesić.

Ostale vesti