Poseta gimnazijalaca ZVO-u povodom novog broja lista Zid

Vukovar, 20.12.2023 - Učenici vukovarske Gimnazije danas su posetili Zajedničko veće opština Vukovar povodom objave dvanaestog broja lista Zid. Pomenuti list prati sve aktivnosti gimnazijalaca koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu što je veoma značajno za izgradnju i negovanje kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Ovo je nama već dvanaesta godina kako izlazi časopis Zid, treća godina kako nas finasnira Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, tako da smo već uhodani, imamo ekipu koja je sve već naučila. Pratimo sve aktivnosti u kojima učestvuju učenici naše škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Takođe, u listu su sažete razne manifestacije na kojima učestvujemo, kao i aktivnosti naše škole, literarne smotre, Božićni sajam, dan Svetog Save, dani otvorenih vrata, dan škole i festival nauke. Takođe, prate se i razne ekskurzije učenika kao što su maturska ekskurzija, ove godine i Sajam knjiga, nakon dve godine pauze, te izlet u vidu projekta „Putevima srpskog romantizma“ Novi Sad – izjavila je glavna urednica i profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić.

Učenike u Zajedničkom veću opština dočekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji se obratio, podržao njihov rad i istakao važnost samog obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Takođe, dobrodošlicu su iskazale predsednica Odbora za medije, informisanje i veru u ZVO-u Jadranka Jaćimović i predsednica Odbora za obrazovanje u ZVO-u Milica Stojanović.

- Meni je jako drago da ovaj časopis učenika Gimnazije i dalje traje, jer upravo sam ja još 1997. godine pokrenula sa svojim učenicima prvi broj. Kao i prethodni brojevi i ovaj broj je objavljen zahvaljujući Zajedničkom veću opština i Odboru za obrazovanje, preko kojih su omogućena finansijska sredstva na javnom pozivu Ministarstva obrazovanja za sufinansiranje posebnih programa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Čestitam učenicima Gimnazije na trudu i zalaganju i naravno, njihovoj profesorki koja je osmislila dizajn ovog časopisa. Veoma je lepo što je na naslovnoj strani nagrađeni rad učenika gimnazije, što znači da su kreativni i vredni na svim poljima – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje u ZVO-u.

Ovim povodom, učenici su posetili i Biblioteku Zaharija Orfelin i Srpski kulturni centar gde ih je dočekala direktorka SKC-a Jelica Lipovac Dudaš.

Ostale vesti