Помен настрадалим Србима

Вуковар, 10.9.2022 - Српске организације на челу са Већем српске националне мањине Града Вуковара традиционално су се друге суботе у септембру окупиле на вуковарској Алеји. Том приликом одржан је парастос и положени су венци више српских организација у помен на све настрадале Србе током ратних деведесетих година у Вуковару.

-Веће српске националне мањине Града Вуковара сваке године организује парастос жртвама рата, припадницима српске заједнице, нашим људима који су настрадали у периоду од 1991-1995. године. На Алеји се окупљамо сваке друге суботе у септембру месецу, а поред тога и пре полагања венаца одржава се литургија и парастос у храму Светог Николаја у Вуковару. За нас је изузетно важно да имамо место где можемо да одамо почаст и да се сетимо наших најмилијих, али исто тако веома је важно да се заједно и у молитвеном сабрању сетимо управо свих оних који су настрадали, за чију судбину се још увек не зна. Године су учиниле своје и временом се мањи број људи овде окупља, али пред нама је да тај осећај усадимо код млађих генерација које и не знају да се ми овде окупљамо сваке друге суботе у септембру. То је потребно јер онај ко не памти своје претке он нема ни прошлост, а нема ни своју будућност – истакао је у свом обраћању председник Заједничког већа општина и ВСНМ Града Вуковара Дејан Дракулић.

Венце на централни крст који се налази на Алеји положили су представници Заједничког већа општина, Већа Српске националне мањине Града Вуковара, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, општине Борово, вуковарске Просвјете и Самосталне демократске српске странке. Пре самог полагања венаца у храму Светог Николаја одржана је литургија и парастос које су служили више свештеника Епархије осечкопољске и барањске.

Остале вести