Pomen nastradalim Srbima

Vukovar, 10.9.2022 - Srpske organizacije na čelu sa Većem srpske nacionalne manjine Grada Vukovara tradicionalno su se druge subote u septembru okupile na vukovarskoj Aleji. Tom prilikom održan je parastos i položeni su venci više srpskih organizacija u pomen na sve nastradale Srbe tokom ratnih devedesetih godina u Vukovaru.

-Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara svake godine organizuje parastos žrtvama rata, pripadnicima srpske zajednice, našim ljudima koji su nastradali u periodu od 1991-1995. godine. Na Aleji se okupljamo svake druge subote u septembru mesecu, a pored toga i pre polaganja venaca održava se liturgija i parastos u hramu Svetog Nikolaja u Vukovaru. Za nas je izuzetno važno da imamo mesto gde možemo da odamo počast i da se setimo naših najmilijih, ali isto tako veoma je važno da se zajedno i u molitvenom sabranju setimo upravo svih onih koji su nastradali, za čiju sudbinu se još uvek ne zna. Godine su učinile svoje i vremenom se manji broj ljudi ovde okuplja, ali pred nama je da taj osećaj usadimo kod mlađih generacija koje i ne znaju da se mi ovde okupljamo svake druge subote u septembru. To je potrebno jer onaj ko ne pamti svoje pretke on nema ni prošlost, a nema ni svoju budućnost – istakao je u svom obraćanju predsednik Zajedničkog veća opština i VSNM Grada Vukovara Dejan Drakulić.

Vence na centralni krst koji se nalazi na Aleji položili su predstavnici Zajedničkog veća opština, Veća Srpske nacionalne manjine Grada Vukovara, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, opštine Borovo, vukovarske Prosvjete i Samostalne demokratske srpske stranke. Pre samog polaganja venaca u hramu Svetog Nikolaja održana je liturgija i parastos koje su služili više sveštenika Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Ostale vesti