Поетско-музичко вече у Српском дому

Вуковар, 10.11.2023 - У Српском дому у Вуковару 10. новембра одигран је поетско-музички кабаре „Чезнем да вам кажем” глумца београдског драмског позоришта Милорада Дамјановића. Овај кабаре води публику кроз његове успомене на детињство, Југославију, студентске дане, почетак каријере, али и савремено доба у коме живимо.

- Имам утисак да овај кабаре живи у мени од како сам почео да се бавим глумом, имао сам жељу да урадим нешто што сам ја лично и наравно требало је доста времена да прође, као и самопоуздања и храбрости да један глумац стане пред публику и прича о себи, у своје име, да није у некој улози, да се оголи пред публиком и да покуша да им пренесе најтананију емоцију коју има у себи. Рођен сам у бившој земљи и до своје 11 године сам живео у њој, сећам се свог детињства и сада када, са једне временске дистанце као зрео човек, о томе размишљам схватам кроз шта сам прошао, односно како се мој живот мењао, а тако се заправо мењало и друштво, мењала се и та земља и све је то носило промене, како у мени лично, тако и у друштву око мене и о томе говори ова представа. Имао сам жељу да преко свог живота испричам универзалну причу која се тиче свих људи са ових простора и морам признати да се људи проналазе, сете се лепих времена, свако се пронађе у некој причи и свако препоручи ову представу неком другом због неке приче која га је дирнула – појашњава нам првак драме београдског драмског позоришта Милорад Дамјановић.

Свака од целина овога кабареа употпуњена је поезијом која је на неки начин обележила периоде о којима глумац говори, али и најважније песме које представљају бисере српске поезије. Програм кабареа, поред његове централне приче, прати глас сопранисткиње Наташе Радовановић, на клавиру је био пијаниста Павле Јоксимовић, док су се на посебну радост вуковарске публике у кабареу појавили и глумци Мина Лазаревић, Драгана Мићаловић и Стеван Пиале.

- Овај кабаре је Микијева прича, али смо сви у њој пронашли себе. Свако је у њу уткао себе и реакције публике су дивне, јер људи препознају истину, када је нешто лично и када неко говори нешто из срца, то најбрже стигне до људи – рекао нам је глумац Стеван Пиале који је у Вуковару гостовао први пут, док је његова колегица Драгана у Вуковару већ гостовала са једном представом.

- Ми смо у овом кабареу, макар ја, по први пут у својој улози. Нисмо добили ликове, заправо сви ти ликови смо ми. Зато је овај кабаре и специфичан, зато што први пут ми део себе дајемо публици са сцене, тако да можда ово и јесте најтежа улога, зато што је тешко, посебно у данашње време, да се човек оголи и да говори о својим највећим патњама, тугама, срећама и да то дели са доста људи. Исто тако, са друге стране је нека врста растерећења и олакшање душе када видиш да те толико људи слуша, а део је тебе личног – додала је глумица Драгана Мићаловић.

Сала Српског дома била је испуњена до последњег места, а организатор ове представе био је Одбор за културу и спорт Заједничког већа општина Вуковар.

- С обзиром на све активности које смо имали протекло време, представа се сама од себе наметнула. Наметнула се својом квалитетом, садржајем и оним шта представља. Заједничко веће општина кроз све своје активности постаје и занимљива дестинација, односно Српски дом, за све оне уметнике који можда нису имали ни представу да би се на овоме простору могло организовати нешто таквог типа, па и овај кабаре. Као и обично, желимо понудити публици нешто другачије, кроз аутобиографску причу Микија Дамјановића, али опет уз све оно што су људи проживели, слушали, али и учили у школама – рекао је испред организатора председник Одбора за културу и спорт ЗВО-а Вељко Максић.

Остале вести