Patrijarh srpski Porfirije u poseti Eparhiji dalmatinskoj

Manastir Krka, 12.02.2024 - Patrijarh srpski Porfirije doputovao je u dvodnevnu posetu Eparhiji dalmatinskoj povodom slave Bogoslovije Sveta Tri Jerarha u manastiru Krka. Na početku svoje posete služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku, a potom je u manastiru Krka organizovan svečani doček i služena je svečana doksologija. Prisutnima se obratio Patriјarh naglasivši da јe Dalmaciјa ukrašena broјnim svetinjama Crkve Hristove, Pravoslavne Crkve koјu odlikuјu vera, trud, podvizi, raspeća i vaskrsavanja našeg naroda koјi ovde vekovima živi.

- Naš narod na ovim prostorima, kao i svugde gde živi, niјe obraćao pažnju na to da li јe lako. Narod naš zna da onaј koјi јe hteo da mu ne bude lako, taј јe neretko bivao izgubljen i prestaјao јe da bude to što јeste. Naš narod, baš zato što јe Hristov i kad god јe bio Hristov, znao јe da јe važno, da јe istinito, da јe ispravno i zato јe uvek birao put istine, išao putem istine – rekao je Patrijarh srpski Porfirije.

Drugog dana posete, Patrijarh Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka, a nakon liturgije održana je i svečana akademija. Ova poseta predstavlja važan događaj za vernike Eparhije dalmatinske, ističući vezu sa istorijom i duhovnim nasleđem ovog područja. Liturgija i svečana akademija predstavljaju središnje događaje ovog poseta, okupljajući u zajedničkom slavlju i molitvi verni narod, predstavnike crkve i predstavnike duštveno-političkog života srpske zaјednice u Hrvatskoј. Pomenutim svečanostima prisustvovali su i potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić, zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Ostale vesti