Otvorena izložba „Nasleđe predaka – Svatovski običaji zapadnog Srema u slici i reči“

Vukovar, 22.12.2023 - Predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljko Maksić, 22. decembra u Srpskom domu, održao je predavanje povodom izložbe „Nasleđe predaka – Svatovski običaji zapadnog Srema u slici i reči“. Time je otvorena pomenuta izložba u organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar, koju će zainteresovani građani imati priliku da posete u periodu od 22. do 27. decembra 2023. godine u Srpskom domu, na adresi Europske unije 5, Vukovar.

Projekat „Nasleđe predaka“ pokrenut je s idejom da se popularizuju običaji srpskog naroda sa prostora zapadnog Srema. Kako su ti običaji deo nematerijalne kulturne baštine, izloženi svakodnevnoj pretnji zaborava i nestanka, njihovo očuvanje postaje izazov u trci s vremenom. Prva etapa pomenutog projekta usmerena je na istraživanje i prezentovanje svatovskih običaja Srba u zapadnom Sremu. Postavka izložbe temeljena je na usmenim kazivanjima ispitanika, te na prikupljenim fotografijama do kojih je autor izložbe, predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u, terenskim radom uspeo da dođe. Ona predstavlja skup informacija iz nekoliko mesta zapadnog Srema: Bobote, Borova, Bršadina, Vere, Mohova, Negoslavaca, Orolika, Ostrova, Pačetina i Trpinje.

Realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez finansijske podrške Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji su prepoznali vrednost navedene ideje.

Katalog izložbe možete pogledati u prilogu ove objave.

Ostale vesti