Osveštan pravoslavni hram u Teslinom Smiljanu

Smiljan

Smiljan, 2.8.2022 - U rodnom selu Nikole Tesle, ličkom mestu Smiljan, na praznik Svetog proroka Ilije, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije i tom prilikom osveštao obnovljeni hram svetih apostola Petra i Pavla.

U hramu koji je podignut krajem 17. veka srpski naučnik je i kršten, dok je njegov otac, protojerej Milutin Tesla, ovde vršio svešteničku službu.

Nakon osveštenja hrama patrijarh Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje preosvećenih episkopa, gornjokarlovačkog Gerasima i osečkopoljskog i baranjskog Heruvima. U prigodnoj besedi pred okupljenim narodom, Patrijarh srpski osvrnuo se na značaj ovoga mesta i ovog hrama ne samo za narod Like već i pravoslavnih svuda. Liturgiji su prisustvovali i predsednik ZVO-a Dejan Drakulić, sekretar Vinko Lazić i direktor Srpskog doma u Vukovaru Nebojša Vidović.

Smiljan

Obnova pravoslavnog hrama u Smiljanu, ali i dolazak Patrijarha srpskog od velikog je značaja za srpski narod u Lici koji se i danas, uprkos svim stradanjima, ponosno bori za opstanak u ovim krajevima.

Iako u Teslinom selu danas žive tek dva Srbina povratnika, Ličani su Patrijarha i episkope iz Smiljana ispratili pesmom, uzdajući se u njihove blagoslove da se na ovom mestu okupljaju češće, svedočeći svoju veru pravoslavnu u miru i radosti.

Smiljan

Ličko selo Smiljan širom sveta proslavio je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu, odmah pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U vreme poslednjeg rata na ovom prostoru 1991-1995. godine hram Svetih apostola Petra i Pavla delimično je oštećen i opljačkan. U prethodnom periodu, trudom vladike Gerasima, sveštenstva i vernog naroda  hram je kompletno obnovljen, u njemu je izrađen ikonostas sa ikonama koje su rad sestrinstva Bogorodice Trojeručice iz Šibenika, kao i ikonopis koji je rad sveštenika ličkih korena, Milana Radusina iz Dalmacije.

Ostale vesti