Ogranak Vukove zadužbine organizovao pesničko veče srednjoškolaca u SKC-u

Vukovar, 22.03.2024 - Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru, koji deluje u okviru Srpskog kulturnog centra, povodom Svetskog dana poezije, 21. marta, organizovao je pesničko veče srednjoškolaca „Čirilicom pišem, pesmom dišem“. Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru osnovan je 2019. godine i ove godine navršavaju punih pet godina rada i delovanja na vukovarskom području.

- Uglavnom su to pesme koje su osvojile razne nagrade na konkursima kako našim lokalnim, tako i na međunarodnim konkursima prevashodno u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Poezija se analizira i čita tokom nastave književnosti i učenici pišu poeziju za konkurse koji se objavljuju, nažalost, u slobodno vreme ne čitaju poeziju, ali vrlo rado je pišu, čak više pišu poeziju nego prozu. Ove godine obeležavamo 160 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od rođenja Branka Radičevića tako da ćemo nešto organizovati povodom ta dva događaja odnosno jubileja, ali svakako nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima i obeležavanje ovako značajnih datuma– rekla je profesorica srpskog jezika i predsednica ogranka Vukove zadužbine u Vukovaru Ljiljana Bajac Nikolić.

Ovom priliko, učenici iz Gimnazije Vukovar, Ekonomske škole Vukovar i Tehničke škole Nikole Tesle imali su priliku da predstave svoje radove i razmene pesnička iskustva.

- Večeras ću čitati dve pesme koje su meni najdraže i s njima sam osvojila prvo mesto na konkursima, prva pesma se zove Most koji spaja zavičaj i otadžbinu, tako da ova pesma govori o otadžbini, precima, ali isto tako kako ljubav prema otadžbini trebamo da prenosimo sa kolena na koleno. Drugu pesmu sam napisala za sledeći konkurs koja se zove Zavičaj i ona govori o sremskim ravnicama i mestu gde ja sada živim. Otkako sam krenula u srednju školu još više sam zavolela poeziju zahvaljujući mojoj profesorki - rekla je učenica drugog razreda Gimnazije Vukovar Dunja Stoparić, dok se učenik Ekonomske škole Vukovar Stefan Bugarski predstavio sa pesmama Sunce, Zvezda, Strah i Planina.

- U slobodno vreme pišem poeziju koja mi je svakako draža od proze, ali nažalost je ne čitam iz razloga što nemam vremena. Najčešće u slobodno vreme pišem pesme koje su vezane za moje misli, ljubav, krajolik, ovisno o onome kako se u tom trenutku osećam – dodao je Stefan.

Ostale vesti