Održano predavanje „Reforma ćirilice Save Mrkalja“ u SKC-u

Vukovar, 28.02.2024 - Povodom Međunarodnog dana maternjeg јezika Ogranak Vukove zadužbine u Vukovaru organizovao јe predavanje „Reforma ćirilice Save Mrkalja“ profesorke Slađane Milješić Ćićić u Srpskom kulturnom centru. U predavanju je istaknuto koliko je važno da se obeležava Dan maternjeg jezika i ukazano je na važnost poštovanja osnovnog ljudskog prava, a to je pravo da se koristi maternji jezik u svim prilikama i da se na taj način neguje jezička kultura. Takođe, obeleženo јe 240 godina od rođenja i 190 godina od smrti Save Mrkalja, te je detaljno razrađena njegova reforma i životno delo „Salo debeloga jer“ koje je on objavio u Budimu 1810. godine.

- Cilj predavanja je da se setimo jednog zaboravljenog lingvističkog genija koji je Srbin iz Hrvatske i sa kojim, naročito mi, ali i ceo srpski narod širom sveta treba da se ponosi a to je Sava Mrkalj, jer on je nekako ostao zaboravljen u senci gromade Vuka Karadžića. Mile Medić je kroz zaveštanje Svetoga Simeona rekao „jedan narod postoji kada postoji i njegov jezik“ i „bolje da nam uzmu jedan grad nego jednu reč našeg jezika“ tako da sve dok postoji jezik, postoji i jedan narod, jer je pravo jedna od komponenti nacionalnog identiteta maternji jezik. Upravo zato, više nego svi ostali, nacionalne manjine moraju da čuvaju svoj maternji jezik, a pogotovo kada je on toliko sličan sa jezikom većinskog naroda – istakla je predsednica vukovarskog ogranka Vukove zadužbine Ljiljana Bajac Nikolić.

Predavanju јe prisustvovao predsednik Zaјedničkog veća opština Vukovar Deјan Drakulić, te značaјan broј učenika srednjih škola u koјima se nastava odviјa na srpskom јeziku i ćiriličkom pismu.

Ostale vesti