Održana Skupština SNV-a

Zagreb, 09.03.2024 - Srpsko narodno veće 9. marta održalo je redovnu Skupštinu u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu.

- Broj naših projekata i programa koje ostvarujemo u suradnji sa Vladom Republike Hrvatske pokazuju pozitivno stanje, ali ono što nije pozitivno jeste atmosfera koju diktira politika i ustrajno obezvređivanje političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj. Ne smiruju se animozitet i diskriminacija prema Srbima. Učinit ćemo sve da ih političkim, kulturnim, obrazovnim, medijskim i sportskim delovanjem smanjimo i podignemo toleranciju u svakoj sredini gde žive pripadnici našeg naroda u Hrvatskoj, ali i da smanjujemo sve animozitete koji mogu sprečavati naše veze s drugim delovima srpskog naroda na prostorima na kojem živi u kontinuitetu, a naročito sa Srbijom. Moramo činiti sve da smanjujemo jaz između Hrvatske i Srbije koji nije manji nego ranije. Dapače, veći je i to unatoč tome što mnogi, uključujući i nas, činimo sve da se to promeni  - istakao je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Podizanje tolerancije, smirivanje tenzija i animoziteta prema Srbima, neke su od govorničkih poruka sa redovne Skupštine SNV-a, na kojoj su analizirani prošlogodišnji izveštaji, te predstavljeni aktuelni i najavljeni novi projekti. Među prisutnima, kao gost bio je i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

Ostale vesti