Održan Sajam izdavaštva Srba u Republici Hrvatskoj

Vukovar, 17.05.2024 - Zajedničko veće opština Vukovar organizovalo je 16. i 17. maja u Srpskom domu prvi sajam izdavaštva Srba u Republici Hrvatskoj. Nakon svečanog otvorenja prvog dana pomenutog sajma, održan je i okrugli sto na temu „Obaveze i izazovi pisanja na maternjem jeziku“ pod vodstvom predsednika Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljka Maksića, dok su učesnici pomenutog skupa bili predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić, direktor Srpskog doma Nebojša Vidović, predsednica Odbora za medije, informisanje i veru u ZVO-u Jadranka Jaćimović, pesnik Đorđe Nešić, profesorica Ljiljana Bajac Nikolić i učenik Gimnazije Đorđe Biserčić.

- Tema ovog okruglog stola bila je pisanje na maternjem jeziku i govor u svakodnevnom životu. Govorili smo o tome koji izazovi tu postoje i pokušali da damo odgovore kako naš jezik i pismo očuvati i kako se uopšte suočavati sa izazovima upotrebe srpskog jezika i ćirilice u društvu koje većinski koristi latinicu i hrvatski jezik. Sa druge strane, vidimo da je i prodor svetskih jezika konstantan i mislim da je pred nama poseban zadatak da o tome razgovaramo i da razmišljamo kako da sačuvamo svoj jezik. To svakako nije jednostavno, ali mi i na ovaj način tom cilju želimo da damo svoj doprinos. Izdavaštvo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i upotreba u svakodnevnom životu su svakako jedan od dobrih alata da se jezik zaštiti od zaborava – izjavio je organizator pomenutog skupa predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljko Maksić.

Drugog dana sajma u Srpskom domu posetioci su imali priliku da saslušaju izlaganja, te da se upoznaju sa izdavačkim delatnostima i aktivnostima sedam različitih izdavača. Pored izdanja Zajedničkog veća opština posetioci sajma imali su priliku da se upoznaju sa izdanjima Srpskog doma i Srpskog kulturnog centra iz Vukovara, Kulturno naučnog centra „Milutin Milanković“ iz Dalja, SKD Prosvjete i Srpskog narodnog veća iz Zagreba, te je svoja izdanja predstavila i Matica srpska iz Novog Sada.

Ostale vesti