Održan prvi sajam knjiga izdavača i pisaca u Somboru

Sombor, 03.02.2024 - U prostorijama Srpske čitaonice „Laza Kostić“ od 2. do 4. februara održan je „Sajam pisaca i izdavača“. Po prvi put u Somboru je organizovan sajam izdavača i pisaca iz Srbije, kao i zemalja u okruženju – Mađarske, Hrvatske i Republike Srpske. Sajam je zvanično otvorila članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje Anita Stojakov, dok su u nastavku programa učestovale brojne biblioteke, kulturne i obrazovne institucije, udruženja i pojedinci,
Poseban štand na ovoj književnoj manifestaciji sa svojim izdanjima pripremilo je Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar Vukovar. Pored izložbe knjiga, na temu izdavačke delatnosti Srba u Hrvatskoj govorio je predsednik Odbora za kulturu i sport u ZVO-u Veljko Maksić, a ovom prilikom predstavljena su i izdanja Srpskog kulturnog centra, dok je Vlatko Kovačević samostalno predstavio svoju knjigu „Koji je moj“.
Kao jedan od pratećih programa u sklopu pomenutog sajma, drugog dana, održan je okrugli sto na temu „Izdavaštvo izvan metropole: Iskustva i perspektive“. Rad okruglog stola vodio je predsednik Odbora za izdavačku delatnost prof. dr Saša Radojčić, dok je na pomenutu temu svoje mišljenje izneo i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

Ostale vesti