Održan literarni i dramski konkurs za osnovnoškolce

Dalj, 10.06.2023 - Zajedničko veće opština sprovelo je konkurs „Pišemo i glumimo“ u kojem su svoje veštine pokazala deca iz nekoliko škola u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Ova institucija često odvodi đake u manastir u Daljskoj planini jer je to idealno mesto za vikend druženje u planini.

– U projekat su bili uključeni učenici od prvog do osmog razreda. Bili su zaista izvanredni, izvanredni, raspoloženi, a atmosfera je bila lepa. Organizovali smo zajednički doručak i ručak kako bi bilo što više druženja. Dramske adaptacije su bila na temu dela iz srpske književnosti, a ovo su bila premijerna izvođenja uvežbana za ovu priliku. Učitelji, odnosno mentori su odlično prihvatili ideju da se izvode dela srpskih pisaca jer to rade u redovnim svojim vanškolskim aktivnostima, a sad su imali priliku i da to javno predstave – priča u ime organizatora predsednica odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Veoma zadovoljna literarnim delima, ali i dramskim prikazima bila je i voditeljka projekta „Pišemo i glumimo“ profesorka srpskoj jezika Danijela Atlagić koja je izdvojila nagrađene.

– Naročito sam zadovoljna odzivom učiteljica razredne nastave koje su se prijavile za smotru dramskog stvaralaštva i koje su se potrudile i oko same glume, ali i oko scenografije i kostimografije, zaista je bilo predivno. Bilo je ukupno 13 učesnika na smotri literarnog stvaralaštva i 29 na smotri dramskog stvaralaštva, odnosno osam dramskih grupa. Kod literaraca je bilo izuzetno dobrih radova, a prevladavala je poezija koju je teže pisati, nego prozu. Treće mesto osvojio je Stefan Bugarski iz Osnovne škole Bobota, drugo Milica Radišić iz OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara, a najbolji rad imala je Nikolina Tepavac iz OŠ Borovo. Dramske grupe su bile podeljene u dve kategorije, posebno deca razredne, a posebno predmetne nastave. U razrednoj nastavi treće mesto su osvojili učenici OŠ Bobota, područna škola Vera, drugo učenici OŠ Borovo i prvo mesto učenici Osnovne škole Bobotapodručna škola Pačetin. U starijoj kategoriji trećeplasirani su bili učenici OŠ Bršadin, drugo mesto zauzeli su učenici OŠ Dragutin Tadijanović, a najbolji su bili učenici Osnovne škole Siniša Glavašević iz Borova naselja  – navodi Danijela Atlagić.

Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ostale vesti