Одавање почасти цивилним жртвама рата

venci srpskim civilnim žrtvama rata borovo naselje

У Борову насељу и Вуковару данас су положени венци српским цивилним жртвама рата, док су у храму Светог Николаја Мирликијског у Вуковару служени литургија и парастос.

Традиционално на празник Видовдана припадници српске заједнице у Вуковару одали су почаст цивилним жртвама рата, односно људима који су страдали пре почетка, али и у току ратних дејстава. Венци су прво положени у парку у Борову насељу, а затим код веслачког клуба у Вуковару.

– Знамо да постоји велики број припадника српске заједнице који су страдали као цивили, међутим и данас се селективно говори о жртвама и страдању и ми желимо да се присетимо свих жртава на једнак начин. Свака жртва заслужује поштовање и свако ко је починио злочин треба да одговара. Нови закон је ступио на снагу и у том делу има помака што се тиче статуса породица жртава, међутим што се тиче самих тих жртава и особа које су или нестале или су пострадале, једноставно ту нема неког посебног помака. Видимо и сами да кад се говори о хапшењима, прича се о хапшењима припадника српске заједнице, штавише, након поступака се не говори да ли су ти људи ослобођени и како је било, нема повратне информације о целом том поступку који је за све веома важан. На свима нама је да поступамо хришћански, да поступамо људски и да сви радимо на томе да свака жртва има своје достојанство и да сваки злочинац треба да зна где му је место – прича председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

venci srpskim civilnim žrtvama rata vukovar

Заједничко веће општина је заједно са Већем српске националне мањине Града Вуковара и Самосталном демократском српском странком било суорганизатор полагања венаца жртвама.

У храму Светог Николаја Мирликијског у Вуковару служена је литургија поводом Видовдана, а након тога и парастос цивилним жртвама рата. Литургију и парастос служио је епископ осечкопољски и барањски Херувим заједно са делом епархијског свештенства.

Остале вести