Odavanje počasti civilnim žrtvama rata

venci srpskim civilnim žrtvama rata borovo naselje

U Borovu naselju i Vukovaru danas su položeni venci srpskim civilnim žrtvama rata, dok su u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru služeni liturgija i parastos.

Tradicionalno na praznik Vidovdana pripadnici srpske zajednice u Vukovaru odali su počast civilnim žrtvama rata, odnosno ljudima koji su stradali pre početka, ali i u toku ratnih dejstava. Venci su prvo položeni u parku u Borovu naselju, a zatim kod veslačkog kluba u Vukovaru.

– Znamo da postoji veliki broj pripadnika srpske zajednice koji su stradali kao civili, međutim i danas se selektivno govori o žrtvama i stradanju i mi želimo da se prisetimo svih žrtava na jednak način. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i svako ko je počinio zločin treba da odgovara. Novi zakon je stupio na snagu i u tom delu ima pomaka što se tiče statusa porodica žrtava, međutim što se tiče samih tih žrtava i osoba koje su ili nestale ili su postradale, jednostavno tu nema nekog posebnog pomaka. Vidimo i sami da kad se govori o hapšenjima, priča se o hapšenjima pripadnika srpske zajednice, štaviše, nakon postupaka se ne govori da li su ti ljudi oslobođeni i kako je bilo, nema povratne informacije o celom tom postupku koji je za sve veoma važan. Na svima nama je da postupamo hrišćanski, da postupamo ljudski i da svi radimo na tome da svaka žrtva ima svoje dostojanstvo i da svaki zločinac treba da zna gde mu je mesto – priča predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

venci srpskim civilnim žrtvama rata vukovar

Zajedničko veće opština je zajedno sa Većem srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Samostalnom demokratskom srpskom strankom bilo suorganizator polaganja venaca žrtvama.

U hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru služena je liturgija povodom Vidovdana, a nakon toga i parastos civilnim žrtvama rata. Liturgiju i parastos služio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim zajedno sa delom eparhijskog sveštenstva.

Ostale vesti