Obeležen Ivanjdan u Baranji

Beli Manastir, 08.07.2023 - Manifestacija „Ivanjdanski susreti” održana je 7. i 8. jula u Belom Manastiru u organizaciji „Čuvara tradicije baranjskih Srba”. Dva tematski različita programska dana, privukla su veliki broj Baranjaca i gostiju u Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru. U petak je program započeo izložbama – jednom daljskom i jednom domaćom, baranjskom. Nakon što su posetioci pogledali otvaranje izložbе „Mustre daljske” autorke Dejane Ocić, koju je propratila pevačka grupa „Ivanje” koja deluje pri KUD-u „Branko Radičević” iz Dalja, prebacili su se u susednu prostoriju gde su bile izložene slike baranjskog pejsaža, dela slikara Nevenka Letića. Publiku je najviše privukao završni događaj večeri, odnosno kulturno veče „Dučićevi eseji o ljubavi” u izvođenju beogradskog glumca Aleksandra Dunića.

Drugog dana programa „Ivanjdanskih susreta” održano je folklorno veče, a predstavili su se kulturno umetnička društva „Čajavec” iz Banjaluke, „Diša Đurđević” iz Vreoka kod Lazarevca, „Kruna” iz Srpskog Senmartona u Rumuniji, etno grupa „Đurđevak” iz Bobote i domaći predstavnici iz Folklornog ansambla „Čuvari tradicije baranjskih Srba”.

Podršku održavanju ove manifestacije dalo je i Zajedničko veće opština Vukovar a programu je prisustvovala predsednica Odbora za privredu ZVO-a Nikolina Gotovac. Manifestacija je sufinansirana sredstvima ZVO-a, odnosno sredstvima Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Ostale vesti