Novo okupljanje u Školi folklora

Tenja, 25.09.2022 - Za razliku od prethodnih izdanja, na sedmoj po redu Školi folklora u organizaciji Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština, u fokusu su bili koreografi koji će naučeno znanje i veštine preneti na igrače u svojim lokalnim kulturno-umetničkim društvima i ansamblima.

- Tema ovogodišnje Škole folklora su Igre iz Beograda i okoline. Prvenstveni cilj je da bude namenjena koreografima koji vode naše lokalne KUD-ove i onima koji bi to možda u budućnosti mogli da postanu. Zbog toga je broj učesnika na neki način ograničen, ali mi smo planirali da u ova dva dana bude do 40 polaznika seminara. U Tenji i Vukovaru su bili isti učesnici, ali nisu svi mogli da učestvuju oba dana. Polaznici Škole folklora ZVO-a dolaze sa područja delovanja ove institucije, odnosno sa područja Baranje, Slavonije i zapadnog Srema. Učesnici će odraditi desetak igara koje će kasnije moći primenjivati u matičnim KUD-ovima i znanje koje su stekli ovde kasnije prenositi na igrače – pojašnjava predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.

Uz Vukovar koji je bio domaćin i prethodnih godina, u nedelju je seminar održan i u Tenji gde je domaćin bilo lokalno srpsko kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava”. Ovogodišnji edukator bio je iskusni profesionalni igrač i folklorni pevač Ansambla „Kolo” iz Beograda Dalibor Milovančević.

Projekat je sufinansiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Ostale vesti