Манифестација „Селу у походе“ одржана у Вери

Вера, 10.09.2023 - Манифестација „Селу у походе“ покренута је пре 40-ак година са намером да се оживи културни живот села тадашње општине Вуковар. Неговање те идеје с временом је преузело на себе Заједничко веће општина Вуковар па је овогодишња манифестација одржана 10. септембра, овога пута, у Вери.

- Ово је традиционална манифестација ЗВО-а која је у својим почецима имала за циљ да обезбеди одређена финансијска средства за културно-уметничка друштва и да проведемо културна дешавања кроз све наше општине. Ове године се по први пут манифестација организује на овакав начин и наш циљ је да децентрализујемо културне догађаје, да се не дешава све у Вуковару или рецимо Белом Манастиру. Прошле године смо неколико представа организовали у Барањи, тако да ћемо се трудити да наставком ове и следећих манифестација културу доведемо у општине које су у саставу ЗВО-а и које немају увек прилику да у свом месту виде разнолик културно-уметнички програм – каже председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

Публика у Вери је имала прилику да пре самог културно-уметничког програма погледа изложбу фотографија прошлости села, локална пољопривредна газдинства су изложила своје производе, док је изложбени штанд имало и Удружење жена Нура из Острова које су представиле своје рукотворине. У самом програму, поред домаћина чланова културно-уметничког друштва Љубомир Ратић Бубо, Верској публици представили су се и фолклораши Културно-уметничког друштва Васо Ђурђевић из Бршадина, чланови групе Трио гајде из Сивца, као и гости из Бачке Тополе представници Српског културног центра Вук Стефановић Караџић.

Програм је суфинансиран средствима Савјета за националне мањине Владе Републике Хрватске.

Остале вести