Manifestacija „Selu u pohode“ održana u Veri

Vera, 10.09.2023 - Manifestacija „Selu u pohode“ pokrenuta je pre 40-ak godina sa namerom da se oživi kulturni život sela tadašnje opštine Vukovar. Negovanje te ideje s vremenom je preuzelo na sebe Zajedničko veće opština Vukovar pa je ovogodišnja manifestacija održana 10. septembra, ovoga puta, u Veri.

- Ovo je tradicionalna manifestacija ZVO-a koja je u svojim počecima imala za cilj da obezbedi određena finansijska sredstva za kulturno-umetnička društva i da provedemo kulturna dešavanja kroz sve naše opštine. Ove godine se po prvi put manifestacija organizuje na ovakav način i naš cilj je da decentralizujemo kulturne događaje, da se ne dešava sve u Vukovaru ili recimo Belom Manastiru. Prošle godine smo nekoliko predstava organizovali u Baranji, tako da ćemo se truditi da nastavkom ove i sledećih manifestacija kulturu dovedemo u opštine koje su u sastavu ZVO-a i koje nemaju uvek priliku da u svom mestu vide raznolik kulturno-umetnički program – kaže predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Publika u Veri je imala priliku da pre samog kulturno-umetničkog programa pogleda izložbu fotografija prošlosti sela, lokalna poljoprivredna gazdinstva su izložila svoje proizvode, dok je izložbeni štand imalo i Udruženje žena Nura iz Ostrova koje su predstavile svoje rukotvorine. U samom programu, pored domaćina članova kulturno-umetničkog društva Ljubomir Ratić Bubo, Verskoj publici predstavili su se i folkloraši Kulturno-umetničkog društva Vaso Đurđević iz Bršadina, članovi grupe Trio gajde iz Sivca, kao i gosti iz Bačke Topole predstavnici Srpskog kulturnog centra Vuk Stefanović Karadžić.

Program je sufinansiran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vesti