Летња школа историје и културе Срба

Letnja škola istorije i kulture Srba

Средњошколци из Вуковара су од 4. до 8. јула у организацији ЗВО-а и Педагошког факултета Сомбор боравили у матичној држави и учили о култури и историји свог народа.

Ученици Гимназије и Економске школе из Вуковара и Гимназије „Вељко Петровић” Сомбор похађали су у периоду од 4. до 8. јула у Летњу школу историје и културе Срба. Овај веома занимљив програм у коме је учествовало 11 ученика реализован је на Педагошком факултету Сомбор.

На свечаном отварању летње школе, учесницима су се обратили декан факултета проф. др Саша Марковић, директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, покрајински секретар за високо образовање проф. др Зоран Милошевић, заменица градоначелника Љиљана Тица и председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.

Letnja škola istorije i kulture Srba

Професори Педагошког факултета одржали су веома занимљива предавања из домена српске културе и историје. Учили су средњошколци о Вуковој реформи, настанку и развоју српске књижевности те о настанку српске средњовековне и модерне државе. Док су преподневне часове проводили учионицама у поподне би обилазили знаменитости попут Музеја града Сомбора, Галерије „Милан Коњовић“, зграде жупаније те уживали у вожњи фијакером. Последњи дан организована је посета Сремским Карловцима и Новом Саду, где су обишли Карловачку гимназију, богословију и патријаршију.

Организатор летње школе историје и културе Срба је Заједничко веће општина и Педагошки факултет Сомбор.

Остале вести