Letnja škola istorije i kulture Srba

Letnja škola istorije i kulture Srba

Srednjoškolci iz Vukovara su od 4. do 8. jula u organizaciji ZVO-a i Pedagoškog fakulteta Sombor boravili u matičnoj državi i učili o kulturi i istoriji svog naroda.

Učenici Gimnazije i Ekonomske škole iz Vukovara i Gimnazije „Veljko Petrović” Sombor pohađali su u periodu od 4. do 8. jula u Letnju školu istorije i kulture Srba. Ovaj veoma zanimljiv program u kome je učestvovalo 11 učenika realizovan je na Pedagoškom fakultetu Sombor.

Na svečanom otvaranju letnje škole, učesnicima su se obratili dekan fakulteta prof. dr Saša Marković, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Letnja škola istorije i kulture Srba

Profesori Pedagoškog fakulteta održali su veoma zanimljiva predavanja iz domena srpske kulture i istorije. Učili su srednjoškolci o Vukovoj reformi, nastanku i razvoju srpske književnosti te o nastanku srpske srednjovekovne i moderne države. Dok su prepodnevne časove provodili učionicama u popodne bi obilazili znamenitosti poput Muzeja grada Sombora, Galerije „Milan Konjović“, zgrade županije te uživali u vožnji fijakerom. Poslednji dan organizovana je poseta Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, gde su obišli Karlovačku gimnaziju, bogosloviju i patrijaršiju.

Organizator letnje škole istorije i kulture Srba je Zajedničko veće opština i Pedagoški fakultet Sombor.

Ostale vesti