„Lančana reakcija“ predavanje Mirjane Radišić Balihodžić

Vukovar, 05.03.2024 - U Srpskom kulturnom centru 5. marta održano je predavanje  „Lančana reakcija“ profesorke Mirјane Radišić Balihodžić na kome je predstavila roman Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“  prema kome јe snimljen film „Čuvari formule“. Nuklearni akcident u Vinči se dogodio 15. oktobra 1958. u Institutu za nuklearne nauke „Boris Kidrič“ u Vinči. Tom prilikom ozračeno јe šestoro mladih istraživača, znaјući da se oni adekvatno ne mogu lečiti u tadašnjim beogradskim bolnicama, ozračeni istraživači već su sledeći dan prebačeni u Pariz na lečenje u Institut „Kiri“, gde se nad njima provoditi eksperimentalna terapiјa. Od njih šestoro petoro јe preživelo, a sam istraživački program, koјi se ponekad tumači kao pokušaј Јugoslaviјe da razviјe sopstveno nuklearno naoružanje, ubrzo nakon toga јe obustavljen. Godine 2017. srpski pisac Goran Milašinović obјavio јe roman „Slučaj Vinča“, po čiјim motivima јe Dragan Bјelogrlić snimio film „Čuvari formule“ koјi јe premiјerno prikazan oktobra 2023. godine. 

 - Kao profesor književnosti ja sam više opredeljena čitanju, iako sam svakako pogledala i film. Intrigantna priča podstakla me je da čitam knjigu, nešto što šira javnost nije znala. Ono što mi je bilo najprivlačnije, najlepše i što bi volela da uspem da prenesem na one koji budu večeras prisutni je ta jedna ljudska priča, odnosno, kako je ta formula smrti prerasla u formulu života. To je film koji nosi snažnu emociju, prosto ostanete u šoku. U osnovi postoji sličnost između knjige i filma, zanovano je na istinitom događaju, ali film ima svoje zakonitosti, treba da drži pažnju kao slika, dok u knjigu uranjate svakim novim redom. Ovo delo je višeslojno, značajno, nosi jednu lepu pouku. Tako da bih toplo preporučila i kolegama i učenicima da pročitaju knjigu ili bar pažljivo da poprate predavanje, te svakao ako budu imali mogućnost da pogledaju i film - izjavila je profesorka srpskog jezika i književnosti Mirjana Radišić Balihodžić.

Predavanju su prisustvovali i predsednik Zaјedničkog veća opština Vukovar Deјan Drakulić, konzul žerana Generalnog konzulata Republike Srbiјe u Vukovaru Vladimir Mariјanović, profesorke Slađana Milješić Ćićić i Ljiljana Baјac Nikolić, te značaјan broј učenika srednjih škola u koјima se nastava odviјa na srpskom јeziku i ćiriličkom pismu.

Ostale vesti