Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“

Ministarstvo prosvete Republike Srbije raspisuje Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2023/2024. godinu, a za upis na visokoškolske ustanove u Republici Srbiji u školskoj 2024/2025. godini.

Stipendija u okviru Projekta stipendiranja pripadnika srpske nacionalne zajednice iz država u regionu koje su obuhvaćene Projektom obuhvata:

– besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, integrisanim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama ili doktorskim studijama;
– stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno;
– besplatnu uslugu smeštaja u ustanovama studentskog standarda stipendistima koji su se primljeni u ustanovu studentskog standarda po osnovu redovnog konkursa za prijem studenata u ustanove studentskog standarda, odnosno besplatnu uslugu smeštaja u ustanovama studentskog standarda u skladu sa raspoloživim dodatnim kapacitetima ustanova studentskog standarda za smeštaj stipendista na Projektu, odnosno iznos od 12.000,00 dinara stipendistima kojima zbog ograničenih kapaciteta ustanova studentskog standarda ne može da se obezbedi smeštaj u ustanovama studentskog standarda;
– besplatnu uslugu ishrane u ustanovama studentskog standarda;
– obavezno zdravstveno osiguranje za stipendiste do 26. godine starosti, odnosno dobrovoljno zdravstveno osiguranje za stipendiste starije od 26 godina starosti;
– besplatnu boravišnu vizu;
– besplatno priznavanje srednjoškolskih diploma;
– besplatno priznavanje visokoškolskih diploma.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj.

Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije je 15. mart 2024. godine.

Kandidat popunjava prijavni formular na LINKU, dostavlja skeniranu dokumentaciju na adresu elektronske pošte: srbiizregiona@prosveta.gov.rs, a overene kopije originalne dokumentacije zajedno sa potpisanim prijavnim formularom dostavljaju se Ministarstvu spoljnih poslova putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u državama u kojima žive.

PREUZMITE:

Ostale vesti