Делегација из Србије посетила Летњу школу калиграфије, иконописања и манастирског појања

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja dalj planina sanja lakić, duško ćutilo, dejan drakulić

Даљ планина, 30.8.2022 - Летњу школу калиграфије, иконописања и манастирског појања посетили су директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило као и народна посланица у Народној скупштини Републике Србије Сања Лакић.

Летња школа калиграфије, иконописања и манастирског појања започела је у манастиру Успења пресвете Богородице у Даљ планини, а деца ће имати прилику да науче технике које не уче у редовном школском програму.

Већ четврту годину за редом Заједничко веће општина, односно Одбор за образовање организује Летњу школу калиграфије, иконописања и појања. Укупно 50 деце из три вуковарске школе: „Никола Андрић“, „Синиша Главашевић“ и „Драгутин Тадијановић“ заједно са другарима из основних школа „Јагодњак“, „Даљ“ и „Борово“ проводе дане окружени зеленилом манастира Успења пресвете Богородице у Даљ планини. Школа је започела у недељу 28. августа, а траје до суботе 3. септембра.

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja dalj planina sanja lakić

Ово је још један у низу пројеката Заједничког већа општина које улаже веома значајна средства у рад са децом.

Ученици који су прошле године похађали радионице, посетили су Београд где су се упознали са радом српских институција. Управо из тог разлога, јуче су школу посетили директор Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило као и народна посланица у Народној скупштини Републике Србије Сања Лакић, заједно са председником ЗВО-а Дејаном Дракулићем.

- Задовољство ми је што сам заједно са мојим колегом Душком Ћутилом поново овде у Даљ планини и што можемо да уживамо са децом овде у склопу манастира. Нашу српску децу са ових простора ћемо у наредном периоду наградити будући да смо чули да су били вредни на овом кампу и свакако ћемо организовати посете градовима у Републици Србији и надам се да ћемо успети организовати изложбу за оне који буду најбољи на овом кампу – прича Сања Лакић која се заједно са Душком Ћутилом, Дејаном Дракулићем и децом која похађају школу испробала у калиграфском умећу.

Летњу школу калиграфије, иконописања и манастирског појања финансира Министарство науке и образовања Републике Хрватске.

Остале вести