Delegacija iz Srbije posetila Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja dalj planina sanja lakić, duško ćutilo, dejan drakulić

Dalj planina, 30.8.2022 - Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja posetili su direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo kao i narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić.

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja započela je u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini, a deca će imati priliku da nauče tehnike koje ne uče u redovnom školskom programu.

Već četvrtu godinu za redom Zajedničko veće opština, odnosno Odbor za obrazovanje organizuje Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i pojanja. Ukupno 50 dece iz tri vukovarske škole: „Nikola Andrić“, „Siniša Glavašević“ i „Dragutin Tadijanović“ zajedno sa drugarima iz osnovnih škola „Jagodnjak“, „Dalj“ i „Borovo“ provode dane okruženi zelenilom manastira Uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini. Škola je započela u nedelju 28. avgusta, a traje do subote 3. septembra.

Letnja škola kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja dalj planina sanja lakić

Ovo je još jedan u nizu projekata Zajedničkog veća opština koje ulaže veoma značajna sredstva u rad sa decom.

Učenici koji su prošle godine pohađali radionice, posetili su Beograd gde su se upoznali sa radom srpskih institucija. Upravo iz tog razloga, juče su školu posetili direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo kao i narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije Sanja Lakić, zajedno sa predsednikom ZVO-a Dejanom Drakulićem.

- Zadovoljstvo mi je što sam zajedno sa mojim kolegom Duškom Ćutilom ponovo ovde u Dalj planini i što možemo da uživamo sa decom ovde u sklopu manastira. Našu srpsku decu sa ovih prostora ćemo u narednom periodu nagraditi budući da smo čuli da su bili vredni na ovom kampu i svakako ćemo organizovati posete gradovima u Republici Srbiji i nadam se da ćemo uspeti organizovati izložbu za one koji budu najbolji na ovom kampu – priča Sanja Lakić koja se zajedno sa Duškom Ćutilom, Dejanom Drakulićem i decom koja pohađaju školu isprobala u kaligrafskom umeću.

Letnju školu kaligrafije, ikonopisanja i manastirskog pojanja finansira Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ostale vesti