„Cacijev uspomenar“ u Srpskom domu

Vukovar, 22.03.2024 - U organizaciji Srpskog doma u Vukovaru 22. marta održana je predstava Milana Mihailovića Cacija Cacijev uspomenar“ uz specijalnu gošću Jelicu Sretenović. Caci Mihailović, redatelj i ujedno jedini glumac ove pozorišne predstave, napominje da se trudio da u Uspomenarima zabeleži delić duha kojeg, nažalost, više nema. On je na taj način oslikao jedno razdoblje u kome je nekoliko sjajnih generacija dramskih stvaralaca i posvećenika pozorišta živelo i radilo. Caci donosi anegdote sa predstava, proba, pozorišnog bifea, koje je tokom godina zapisivao na listovima novina, salvetama, na dokumentima i prikupljao. Kada su vrlo brzo prošle decenije, stvorio se bogat materijal, tako se 2007. godine rodila prva knjiga, ubrzo 2010. druga i naposletku 2019. godine treća knjiga. To je sada literatura koju čitaoci, posebno zaljubljenici u pozorište, mnogo vole, zbog zanimljivih priča koje nam otkrivaju mnogo o onima koje smo voleli da gledamo na sceni. U svojim zapisima pominje celu jednu generaciju glumaca: Miru Trailović, Zorana Radmilovića, Ljubu Moljca, Taška Načića i mnoge druge.

- Ovo je moje veče, koje nije pripremano, već je jedinstveno. U Ateljeu 212 vaspitavani smo tako da su predstava i publika svetinje, ne dolazi u obzir da se otkazuje predstava. Tako sam ja u jednom periodu života igrao dve predstave sa našom čuvenom glumicom Ružicom Cokić, ali jednog dana meni se javljaju iz pozorišta da je Ruža bolesna i da predstava mora da se otkaže. Tom prilikom sam improvizovao, osmislio veče i publika je bila zadovoljna, od tada, 2013. godine, ja sam imao svoje večeri koje sam nazvao „Cacijev uspomenar“, jer je pravljena na osnovu priča koje sam objavio u knjigama - izjavio je Milan Mihailović.

Specijalan gost ove večeri bila je glumica Jelica Sretenović, koja je široj publici poznata po maestralno odglumljenoj ulozi Koviljke Koke Stanoviću seriji „Bolji život“, pomenuta serija je u osamdesetima mnoge držala prikovane za televizijske ekrane.

- „Bolji život“ je serija koja je bila kultna i u ono vreme je bila jako gledana, to je uloga koja je značajna za moju karijeru i donela mi je veliku popularnost. Mi se svi školujemo za pozorište, ali ja sam sticajem okolnosti krenula sa televizijom i meni lično najviše odgovara televiziji, ali u poslednje vreme bazirala sam se na pozorište i imam pet naslova koje igram i sa kojima putujem. Večeras sam gost kod Cacija, obožavam njegove knjige, to su stvari koje ostaju za večnost i svi ti ljudi koje je on uneo u knjige zaslužuju to - izjavila je glumica Jelica Sretenović.

Takođe, ovom prilikom direktor Srpskog doma Nebojša Vidović najavio je novi projekat za 30. mart u pitanju je saradnja sa upravnikom Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandrom Sašom Erdeljanovićem na temu "110 najznačajnijih srpskih ličnosti do Drugog svetskog rata".

Ostale vesti