О нама

Заједничко веће општина (ЗВО) је тело које усклађује интересе српске етничке заједнице у источној Славонији, Барањи и западном Срему на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније, координише права и даје иницијативе и предлоге према институцијама власти.

ЗВО је у формално правном смислу настао као удруга “суи генерис” на основу међународно правног акта Ердутског споразума потписаног, закљученог 12.11.1995. године на темељу којег је завршен рат и започео процес мирне реинтеграције на простору источне Славоније, Барање и западног Срема и одлуке Владе Републике Хрватске од 15.10.1997. године. Своја специфична права, у основи стечена права, ЗВО црпи из писма Владе РХ по завршетку мирне реинтеграције у хрватском подунављу од 13.01.1997. године.

ЗВО је саветодавно тело које прати и анализира укупну проблематику у сфери доследног провођења просветне и културне аутономије, те штити људска, грађанска и мањинска права српске етничке заједнице у складу с Уставом Републике Хрватске, позитивним законским прописима, те међународно признатим и правно релевантним споразумима којима се утврђује и правно регулише статус и положај српске заједнице на овом простору.

ЗВО чини Скупштина, састављена од већника из редова српске етничке заједнице без обзира на њихову страначку припадност, а који су изабрани на изборима за тела јединица локалне управе и самоуправе на подручју ове две најисточније жупаније, у складу са Статутом ЗВО–а. У данашњем мандату Скупштина броји 28 већника. Скупштина је највише тело ЗВО–а која, између осталог бира председника који своју дужност обавља професионално. Аутоматизмом дожупани ове две жупаније из редова српске етничке заједнице су и подпредседници ЗВО–а.

Председник ЗВО–а је Дејан Дракулић, маг. иур., потпредседници су Срђан Јеремић маг.оец. и мр. сц. Радомир Чварковић, а секретар ЗВО–а је Винко Лазић.