ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

15.09.2014.УСТОЛИЧЕН СЛАВОНСКИ ЕПИСКОП Г. ЈОВАН
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

На празник Светих мученика Јасеновачких (13. септембра) у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу, након свете архијерејске литургије коју је предводио Његова Светост патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење више епископа Српске православне цркве, у трон епископа славонског устоличен је владика Јован (Ћулибрк).

Многобројним верницима, свештенству, монаштву, архијерејима и предтавницима друштвено-политичког живота владика Јован је иземђу осталог рекао: "Бог у нама, односно образ и подобије његово уписано у човека, никада није засјао у славонским и панонским равницама и брдима, као у наше време и пред нашим очима. Прво када је Вукашин Мандрапа, сељак из Клепаца у Херцеговини, дошавши у Јасеновцу под нож мучитеља, с миром и праштањем Богочовека распетога на крсту поручио своме џелату: "Само ти, синко, ради свој посао". И други пут, када је из Славоније на свет дошао и из ње у свет кренуо Патријарх Српски Павле, позивајући нас и васколику васељену да будемо људи, људи по образу и подобију Божијем, који своју богоподобност не дају ни по цену страдања, смрти и нестанка са земаљског шара", нагласио је епископ славонски Јован.

Светој архијерејској литургији и чину устоличења владике Јована у трон епископа славонског, присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, потпредседник српске владе и министар иностраних послова Ивица Дачић, изасланик председника Србије Томислава Николића, Јасмина Митровић Марић, изасланик председника Хрватске Иве Јосиповића, Аница Малиновић, председници ЗВО-а, СНВ-а и СДСС-а Драган Црногорац, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић, представници Римокатоличке цркве и верских заједница, локалне власти и многобројни гости.