ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.08.2014.САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА РХ ДА СЕ РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊE О ЋИРИЛИЦИ ПРОГЛАСИ НЕУСТАВНИМ

Председник Заједничког већа општина Драган Црногорац изразио је задовољство одлуком Уставног суда Републике Хрватске да је референдумско питање о ћирилици неуставно.

- Уставни суд је само потврдио оно што смо ми одмах знали и што смо све време говорили. Ипак, задовољан сам што је то сада јасно и онима који су ову иницијативу и покренули. Штета коју су покретањем харанге против српског писма нанели укупним међунационалним односима не само у граду Вуковару него и у целој Хрватској је огромна, али је на овај начин ипак донекле ублажена. Надамо се да ће држава и градске власти сада до краја провести оно што је Уставним законом о правима националних мањина и прописано јер више не постоје разлози за било какво одлагање – рекао је Црногорац.

Заједничко веће општина поздравило је и Одлуку Уставног суда да се неуставним прогласе измене Статута града Вуковара које је на седници од 4. новембра 2013. године донело Градско веће Вуковара. У Члану 22. Статута тим изменама цело подручје града Вуковара изузето је од примене одредаба из Закона о употреби језика и писма националних мањина у РХ те од примене Члана 12. Уставног закона о правима националних мањина.

Веће српске националне мањине Вуковара затражило је оцену уставности на шта је Уставни суд реаговао позитивно. Поздрављајући овакву одлуку чиме је поверење српске заједнице у правну државу ојачано Заједничко веће општина изражава и наду да ће таква одлука Уставног суда смирити узавреле страсти у Вуковару и целој држави и да права, како Срба, тако и свих других националних мањина у Хрватској више никада и ничим неће бити доведена у питање.

инфо служба ЗВО