ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

15.07.2014.УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОГ Г. ПОРФИРИЈА
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОГ Г. ПОРФИРИЈА

На православни празник Сабора светих дванаест апостола (13. јул) у загребачком православном храму Преображења Господњег, у чин митрополита загребачко-љубљанског устоличен је бивши викарни епископ јегарски Порфирије (Перић).

Свету архијерејску литургију предводио је патријарх српски Г. Иринеј уз саслужење више епископа Српске православне цркве као и других помесних православних цркава. Богослужењу су присуствовали и други бројни православни епископи, свештенство и монаштво, представници осталих хришћанских цркава као и традиционалних вера, министри Владе Србије на челу са министром иностраних послова Ивицом Дачићем, изасланица председника Србије Томислава Николића, Јасмина Митровић Марић, председник Скупштине Републике Српске Игор Радојичић, градоначелник Загреба Милан Бандић, председници ЗВО-а, СНВ-а и СДСС-а Драган Црногорац, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић као и други многобројни званичници и јавне личности.

Одлуку Светог Синода СПЦ-а о избору владике Порфирија на место митрополита загребачко-љубљанског, прочитао је новоизабрани епископ аустријско-швајцарски Андреј, док је архијерејски жезал митрополиту Порфирију уручио Његова светост патријарх српски Г. Иринеј.

- Речи поуке које сте ми Ви, Ваша Светости упутили, убедљиво сведоче да Вас је Божја промисао довела на трон Светог Саве. Јер Свети Сава је, као благодатни брат Христов, како каже Свети Николај жички и охридски, прилазио свим крштеним народима као браћи Христовој, а не као странац странцима. Народи су то осећали, и зато су Саву с љубављу примали, с поштовањем слушали и с тугом испраћали. Он није ходио по свету да прославља српски народ но да прославља Христа, љубав над љубављу. Због тога је свет заволевши њега и његов народ заволео. И то је поука за мене, за моје свештенике и вернике. Ја јесам Србин, али сам пре свега хришћанин, а то је универзална вредност и зато ћу проповедати и сведочити Христа. Волим свој народ, али волим и волећу и све друге народе, сваког човека, сваку  икону Божију. Зар је могуће другачије, кад апостол Павле благовести: „нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исус“. У Христу се све супротности укидају. Постоји само богатство различитости, које је позвано да једно по љубави у Христу буде, рекао је између осталог у својој беседи митрополит загребачко-љубљански Г. Порфирије.

Инфо служба ЗВО-а.